Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaupmehed laenavad enam kui buumiajal

  Tänavu oktoobris andsid pangad ja krediidiasutused Eesti kaubandusettevõtetele rekordmahus lühiajalisi laene. Jaekaubandusärimehe Oleg Grossi sõnul näitab see kaubanduses ülitihedat konkurentsi.

  “Kergekäeliselt öeldakse, et kaupmehed panevad hinnale palju otsa, see on väga rumal jutt,” ütles ta ja selgitas, et laenud aitavad lisaks konkurentsis püsimisele ka areneda. “Tarbija ei andesta, kui poed näevad vanad välja või kui kaup ei ole kvaliteetne. Kauplused peavad olema ilusad ja palgad kõrged. Kui me vaatame, missugused on jaekaupmeeste ja suurte kettide majandusnäitajad, siis see näitabki, et Eestis on ikka väga raske äri teha. Samas ei leia ma, et see vale on. Vaba konkurents peabki olema,“ ütles Gross.
  Võlg on võõra oma. Gross kinnitas, et nemad laenu ei võta, ja nentis, et ehk oskavad laenude kohta paremini selgitusi anda need, kelle õlul on suured laenud. “Mina leian, et võlg on võõra oma!”
  Prisma Peremarket ASi juht Janne Tapio Lihavainen kinnitas, et Prisma Peremarket ei puutu samuti lühiajaliste laenudega kokku.
  “Meie omanik on alati vastutanud, et meile jätkuks vahendeid igas olukorras,” selgitas Lihavainen ja lisas, et Prisma on ehk ainuke jaeettevõte, kes ei ole dividende maksnud. “Oleme headel aastatel teenitud kasumi täies mahus alles hoidnud ja siin on stabiilne olukord,” hindas ta.Lihavainen ütles, et Prisma on palju kliente juurde saanud ja kindlasti on mõni teine selle arvel kaotanud.
  “See on puhas matemaatika: kui keegi võidab, siis keegi olema kaotanud,” ütles ta võidurõõmsalt.
  Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask kommenteeris uudisveebile kaubandus.ee, et kaubandusettevõtete suhteliselt kõrge laenuaktiivsus on üsnagi kooskõlas jaekaubanduse müügimahu kasvuga, mis on seni püsinud küllaltki stabiilsena.
  “Kaubanduse finantseerimine on valdavalt lühiajaline. Kaubandusettevõtetele antud lühiajalised laenud moodustavad poole kogu ettevõttesektorile antud lühiajalistest laenudest,” täpsustas Kask. Statistika näitab, et enim kasutavad kaubandusettevõtted lühiajalisi laene kaupade soetamiseks, arvelduskrediidiks ja kaubanduse finantseerimiseks.
  Küsimusele, miks viimase viie aasta rekordkäive langes just oktoobrisse, märkis Kask, et olulist rolli mängis jõulumüügiks valmistumine ehk aasta lõpus suurendatakse kaubavarusid.
   
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Tööpäev parima juhiga: viis nippi, kuidas olla edukam juht
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Eesti meediaettevõtted asutasid kollektiivse esindamise organisatsiooni
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Seadusemuudatus ei luba pangakontot heast peast kinni panna
Seadusemuudatus paneb paika pangad, kes on kohustatud inimestele põhimakseteenust osutama ja ka hädaolukorras makseteenused tagama – praegu on nimekirjas SEB, Swedbank, Luminor, LHV ja Coop Pank.
Seadusemuudatus paneb paika pangad, kes on kohustatud inimestele põhimakseteenust osutama ja ka hädaolukorras makseteenused tagama – praegu on nimekirjas SEB, Swedbank, Luminor, LHV ja Coop Pank.