Ave Lepik • 7. detsember 2012 kell 11:23

Vale sõna tõttu peab pagariäri hävitama 50 000 leivapakendit

Kümned tuhanded Karja terviseleiva pakendid on veterinaar- ja toiduameti andmeil kõlbmatud, kuna üks pakendil leiduv sõna ei ole sobiv.

Saarte Hääl kirjutab, et Leisi vallas tegutsev Karja pagariäri peab veterinaar- ja toiduameti (VTA) ettekirjutuse kohaselt ära viskama umbes 50 000 Karja terviseleiva pakendit, sest pakendil on väide: “Rukki täisterajahu ja seemnetega Karja terviseleib on kiudaineterikas. Kiudainete tarbimine soodustab seedimist.”

VTA leiab, et korrektne lause oleks: “Rukkikiudained aitavad kaasa normaalsele sooletalitusele.”

VTA märgistuse peaspetsialist Tiiu Rand märkis, et probleem on sõnumis “kiudainete tarbimine soodustab seedimist”. See on tervisealane väide, mida tohib kasutada vaid vastavalt nõuetele. Nimelt on Euroopa toiduohutusamet koostanud tervisealaste väidete nimekirja, millest aga Karja pagariäri pakendil olevat lauset ei leia.

Rand ütleb, et kõnealune lause on tarbija eksitamine.

Hetkel kuum