Kristi Malmberg • 8. aprill 2013 kell 11:05

Vaher pakub politseijuhiks Vaherit

Siseminister Ken-Marti Vaher esitab politsei- ja piirivalveameti peadirektori ametikohale praeguse Põhja prefekti Elmar Vaheri.

„Olen teinud valiku Elmar Vaheri kasuks, kes on kaheksa aasta jooksul keskkriminaalpolitseis ja Põhja prefektuuris näidanud ennast tugeva juhina. Politsei- ja piirivalveameti juhilt eeldan, et ta on eestvedaja, meeskonnaehitaja ja tulemustele keskendunud. Usun, et Elmar Vaher on tippjuht, kes oma isikuomadustelt sobib juhtima ja korrastama Politsei- ja piirivalveameti kui suurima avaliku sektori organisatsiooni tööd,“ ütles siseminister pressiteate vahendusel.

2003. aastal lõi Elmar Vaher politseis kriisiläbirääkimismeeskonna, mis tegeleb pantvangikriiside ja enesetapusituatsioonide lahendamisega. Keskkriminaalpolitsei juhina korrastas ta organisatsiooni ja tõstis selle võimekust, näiteks tugevdas rahvusvahelist koostööd ja juhtis keskkriminaalpolitsei ettevalmistusi Eesti liitumisel Schengeni viisaruumiga. Põhja prefektina on Vaher parandanud erinevate valdkondade koostööd, näiteks liiklusjärelevalve keskuse ja Põhja prefektuuri ühendkordoni loomisega.

Elmar Vaher on sündinud 1975. aastal, lõpetanud politsei eriala Paikuse politseikoolis ja Sisekaitseakadeemias. Praegu õpib ta Tallinna Ülikooli Õigusakadeemia magistriõppes. Varasemalt on Vaher töötanud erinevatel ametikohtadel politseis, sealhulgas 2005-2008 keskkriminaalpolitsei juhina ja alates 2008. aastast Põhja prefektina.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori nimetab siseministri ettepanekul viieks aastaks ametisse valitsus, kuulates ära riigikogu õiguskomisjoni arvamuse. Peadirektoriks võib seaduse järgi nimetada isiku, kellel on pikaajaline suure organisatsiooni juhtimise kogemus või pikaajaline juhtimiskogemus politseiasutuses, kohtus või sise-, justiits- või kaitseministeeriumi valitsemisalas. PPA peadirektori ametikoht vabanes seoses eelmise politseijuhi Raivo Küüdi ametist tagasiastumisega 1. märtsist. Praegu täidab PPA peadirektori kohustusi keskkriminaalpolitsei juht Raigo Haabu.

Hetkel kuum