Laura Mallene • 11 aprill 2013

NCC juht: eratellijate käibemaksu vähendamine paneks rohkem ehitama

NCC Ehituse juht Toomas Aak usub, et käibemaksu alandamine eratellijale paneb inimesi rohkem ehitama.

Eesti Ehitusettevõtete Liidu tegevdirektor Indrek Peterson kirjutas täna Äripäevas, et koduehitajal võiks käibemaks olla 20 protsendi asemel 5 – nii maksab eratellija maksud, aga kõik tehingud on ametlikud ja võimalik nõuda garantiisid.

”Kui hind on odavam, siis see paneks rohkem ehitama. Kas see nüüd just makse sunnib rohkem maksma – selles ma ei ole kindel,” sõnas Aak. ”Ma muidugi tervitan seda ettepanekut,” lisas ta.

Seda, kui suur probleem maksude mittemaksmine eratellijate seas on, ei oska Aak öelda. ”Me ei tegele eratellijatega, võin seda kommenteerida vaid nii palju, nagu olen tuttavate käest kuulnud. Ma arvan, et see on üsna levinud – mingi osa makstakse ametlikult, mingi otse sulas,” lausus Aak. ”Riigil jääb raha saamata. Tellija võidab – ainus miinus see, et kui ehitaja teda alt veab, siis ei ole tellijal mingit tagatist, et ta oma tellitud asja ikkagi kätte saab.”

Hetkel kuum