Marta Jaakson • 20. aprill 2013 kell 10:04

Kusmin: välisriigis õppinud eestlased tulevad tagasi

ASi Baltika juhatuse liige, müügi- ja turundusdivisjoni direktor Kati Kusmin rääkis, et Baltika moevaldkonnas on viimasel ajal kogenud pigem seda, et välismaalased otsivad tööd Eestis ning ka eestlase tulevad välismaalt tagasi.

Kusmin arvas, et Eestist lahkutakse tõenäoliselt erinevatel põhjustel – sooviga leida huvitavamat tööd, uut kogemust või tasuvamat ametit. Kusmin selgitas, et Eesti on lähinaabrite Läti ja Leeduga paremas olukorras, kuna Eestist minnakse hulgaliselt Soome ja seda mitte alaliselt, vaid ajutiselt. "Osa teenitud rahast jõuab Eestisse tagasi. Samas on sellel ka sotsiaalne varjukülg, sest vanemate teise riiki tööle suundumisel jäävad vahel lapsed omapäi," nentis ta.

Kusmin märkis, et ettevõtjate seisukohast tuleb loomulikult jälgida, et tööjõukulude kasv ei ületaks tootlikkuse kasvu, vaid pigem vastupidi. Kui töö efektiivsus kasvab, on võimalik ka töötajate sissetulekuid suurendada, mis omakorda elavdab majandust. "Eestile oluline, et suudaksime oma majanduses suurendada kõrgemat lisandväärtust loova äri osakaalu. Ja kui omal teadmisi napib, siis olema valmis paindlikult vastu võtma ka vastavat kompetentset tööjõudu mujalt riikidest," soovitas ta.

Baltika juhatuse liige rääkis, et moevaldkonnas on nad Eestis unikaalne ettevõte ning viimasel ajal kogeb hoopis vastupidist trendi, kus välisriigis õppinud ja mõne aja töötanud noored tulevad Eestisse tagasi. "Samuti on meile viimase aasta jooksul tööle tulnud ka mitu välismaalast, kes on oma kodu ja pere otsustanud Eestisse rajada," ütles Kusmin.

Äripäev küsis ajendatult tänasest kaaneloost "Kasvas lõhe palga tootlikkuse vahel", mida ettevõtjad arvavad eestlaste lahkumisest välismaale ning kas lahkumine võib olla ajendatud palgasurvest.

 

Hetkel kuum