16 aprill 2013

Eesti Pank: palk kasvab liiga kiiresti

Eesti Panga ökonomistide hinnangul kasvab palk Eestis riskantselt kiiresti, kuna tööjõu tootlikkus kasvab märksa aeglasemalt.

Eesti Panga ökonomist Natalia Viilmann rääkis Eesti Panga tööturu ülevaadet tutvustades, et tööjõu tootlikkus kasvas märksa aeglasemalt kui tööjõukulu ning see on risk. "See on pigem palju, võrreldes majanduskasvuga. See on väike risk, mis saab edasi," märkis Viilmann.

Tööjõu ühikukulu kasv kiirenes 2012. aasta esimeses pooles ja aeglustus ajutiselt kolmandas kvartalis. Aasta viimases kvartalis kasvasid hüvitised töötaja kohta 9%, samas kui nominaalne SKP hõivatu kohta suurenes vaid 4,5% ja seega laienes lõhe palkade ja tootlikkuse vahel.

"Pikaajaliselt pole selline areng jätkusuutlik ja kui välisnõudluse taastumine viibib, on edaspidi oodata tööjõukulude kohandumist," märkis Viilmann. Ta arvas, et kui tootlikkuse kasvu kiirenemist ei ole, üritavad ettevõtted hinda tõsta või on sunnitud tööjõukulutusi kärpima. Mõlemad on aga negatiivsed variandid. Viilmani sõnul on parim tasakaalukas ühtlane kasv.

Kuidas kommenteerivad palgatõusuootusi-plaane ettevõtjad, miks ootused palgale kasvavad ja kui suure tasu eest tööle nõustutakse minema, loe pikemalt tänasest Äripäevast.

Autor: Marta Jaakson, Rivo Sarapik

Hetkel kuum