Indrek Kald • 22. juuli 2013 kell 7:05

Maksuamet sai käibemaksu tagastusnõudeid 700 mln ulatuses

Maksu- ja tolliametile esitati tänavu esimesel poolaastal 222 500 käibemaksu tagastusnõuet summas 711 miljonit eurot.

Tagastusnõuetega seotud kontrolle viidi poolaasta jooksul läbi veidi üle 8600, mille tulemusel määrati makse juurde 13,4 miljoni euro ulatuses. Peale maksuhalduripoolset tähelepanujuhtimist parandas vabatahtlikult deklaratsioone 1274 isikut 9 miljoni euro ulatuses.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Ramses Alliksoo sõnul esitab suur osa maksukohustuslastest kontrolli sattudes või kontrolli toimumise ajal parandatud käibedeklaratsiooni.

"Enamikel juhtudel põhjendatakse deklaratsiooniparandust eksimustega maksuarvestuses. Kahjuks tuleb nentida, et on ka neid, kes teadlikult katsetavad ja üritavad käibemaksu riigilt välja petta. Revidentide prioriteet on sellised isikud tuvastada ning pettust takistada," sõnas ta.

Rikkumised, mis esimesel poolaastal toime pandi, olid peamiselt seotud õigeaegselt deklareerimata käibega ja kulude topelt kajastamisega. Samuti ei suudetud tihti põhjendada, kuidas on ostetud kaubad või teenused seotud tekkiva maksustatava käibega.

Hetkel kuum