Indrek Kald • 15. november 2013 kell 12:27

Kuidas petetakse maksuametit

Maksu- ja tolliamet avalikustas mõned näited viimase kahe nädala autotehingute kontrolli käigus tuvastatust.

Kahe nädala jooksul on maksu- ja tolliamet süvendatud kontrolli võtnud 109 maksupettuse kahtlusega autot, mille puhul maanteeamet on peatanud registritoimingute tegemise.

Üks 200 euro suuruse kuukäibega äriühing ostis Porsche, kusjuures üks Porsche oli tal olemas juba eelmisest aastast. Esimese auto ostuks võttis väidetavalt laenu, teise kohta andmed veel puuduvad. Käibe pealt igatahes võimalust laenud tagasi maksta ei nähtu.

Teine äriühing soetas esialgse info kohaselt sõiduki põhivaraks, kuid kui maksuhaldur selgitas, et sõiduk vabastatakse tingimusel, et see jääb äriühingu põhivaraks ja registrisse lisatakse märge, et nimetatud sõiduki edasimüügil informeeritakse jällegi maksuhaldurit, siis teavitas isik, et ta tahab sõidukit ikkagi müüa. Sõiduk vabastatakse käibemaksu laekumise tagamisel.

Kolmas äriühing oli dokumentidest nähtuvalt sõlminud eraisikuga sõiduki müügilepingu. Äriühingul töötajaid ei ole ja on vaid üks juhatuse liige, kes väitis, et ei tea sõiduki müügist midagi. Pärast dokumentidega tutvumist asus juhatuse liige seisukohale, et on siiski lepingu sõlminud, kuid ostja loobus tehingust ja sõiduk jääb nüüd äriühingule põhivaraks. Kuna aga maanteeametis jäi sõidukile märge, et omanikuvahetuse puhul teavitatakse maksu- ja tolliametit, siis juhatuse liige teatas, et soovib ikka sõidukit müüa ning hetkel tegeleb sellega, et tasuda sõiduki müümisel ettemaksukontole ära käibemaks.

Neljandal juhul olid kaks sõidukit esitatud juba varasemalt Eestis esmasele registreerimisele, kuid vahepeal seoses võõrandamisega registrist jälle kustutatud. Nüüd on aga äriühing, mille juhatuse liige on Läti kodanik, ostnud mõlemad sõidukid uuesti Läti ettevõttelt ja teinud taas Eestis registreerimiseelse ülevaatuse.

Hetkel kuum