Sirje Rank • 14. detsember 2013 kell 15:47

Merkelile roheline tuli - SPD nõustus koalitsiooniga

Saksamaa sotsiaaldemokraatlikus parteis korraldatud hääletus kiitis heaks koalitsiooni mineku Angela Merkeli konservatiividega, mis annab kantslerile rohelise tule oma kolmanda valitsuse moodustamiseks.

Umbes 76% kokku 337 500 SPD liikme häälest anti koalitsiooni poolt, vahendas agentuur Bloomberg.

"Sellest on hulk aega tagasi kui ma viimati SPD üle sellist uhkust tundsin kui viimastel nädalatel ja kuudel," ütles partei juht ja tõenäoline uue valitsuse asekantsler Sigmar Gabriel. "Mis me nüüd järgmisel neljal aastal soovime teha, on veenda seda 24%, et 76% otsustas õigesti."

Positiivne hääletustulemus võimaldab Angela Merkeli suurel koalitsioonil 17. detsembril ametisse asuda. See on pea kolm kuud pärast CDU ülekaalukat võitu Saksamaa üldvalimistel.

Ühiselt on suurel koalitsioonil 504 saadikukohta 631 liikmega parlamendi alamkojas Bundestagis ning enamus ka ülemkojas.

Koalitsioonileping on kavas allkirjastada esmaspäeval 16. detsembril.

Merkel on öelnud, et uue valitsuse üks pakilisemaid ülesandeid on aeglustada elektrienergia hinnatõusu, mis on osaliselt tingitud kantsleri enda 2011. a tehtud otsusest Saksamaal tuumaenergiast loobuda. Euroopa tasandil on pakilisemaid ülesandeid pangandusliidu loomine.

Homme selgub ministriportfellide jaotus uues valitsuses. Rahandusministrina jätkab tõenäoliselt Wolfgang Schäuble. Majandus- ja energiaministri portfell läheb sotsiaaldemokraatidele, Saksa meedia väiteil Sigmar Gabrielile.

Gabrieli sõnul kindlustasid SPD toetuse koalitsioonileppele Merkeli järeleandmised miinimumpalga ja pensionide osas. Merkel suutis samas kaitsta oma lubadust, et maksud ei tõuse ning et euroala võlgu ei koondata kõiki ühte patta.

Septembris toimunud valimistel sai Merkeli CDU/CSU 41,5% valijate toetuse. SPD toetus oli 25,7%.

Angela Merkel on 68%ga Saksamaa kõige populaarsem poliitik. Teisel kohal on 66%ga Wolfgang Schäuble. Sellised olid detsembri algul ARD telekanali korraldatud 1003 inimese küsitluse tulemused.

Hetkel kuum