Katariina Krjutškova • 19. detsember 2013 kell 12:50

Rektor kauples lahkumistasu

Mereakadeemia rektor Heiki Lindpere küsis enne vallandamist kümne kuupalga suurust hüvitist.

Äripäev avaldas täna artikli endisest Mereakadeemia rektorist Heiki Lindperest, kelle juhtimisel sattus akadeemia makseraskustesse. Haridusminister Jaak Aaviksoo lasi akadeemias teha teenistusliku järelevalve, mille tulemusel leiti mitmeid eelarve- ja finantsdistsipliini rikkumisi. Seetõttu vallandati Lindpere novembri lõpus päevapealt.

Enne vallandamist viibis Lindpere puhkusel, kui saatis ministeeriumi kantslerile Janar Holmile ja kõrghariduse osakonna juhatajale Helen Põllole kirja (vt loole lisatud faili). Selles kurdab ta, et järelevalve teostaja käitus temaga ebaviisakalt: „Põhiliselt mind küsitlenud Tiina Laidvee ei vaadanud mulle vestluse ajal otsagi, vaid tema pilk eksles kusagil minu kabineti seintel.“ Laidvee on haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna peaekspert.

Samuti kirjutas Lindpere: „Millegipärast ei saanud ka Helen mulle head puhkust soovida, kui eile helistas, tema ainus mure oli, et kas saab mind letti kutsuda enne 1. detsembrit.“ Samuti avaldab Lindpere kahetsust, et õiget puhkust nautida tundub talle problemaatiline. Mitmed teised dokumendid viitavad sellele, et Lindpere puhkusele minek nii pöördelisel ajal võis olla ka soov aega võita, et järelevalve tulemusi vaidlustada.

Lindpere märkis, et järelevalve on tema kui rektori suhtes pahatahtlik ning talle jäi mulje, et teda on juba ette süüdi mõistetud.

Teisalt märgib Lindpere, et on nõus lahkuma, aga seab oma tingimused: „Põhimõtteliselt, kui akadeemik Jaak Aaviksoo sooviks minuga selle aasta lõpus töösuhte lõpetada, siis pole mul selle vastu midagi, kui arvestades, et tähtajalise töölepingu lõpuni jääb veel 2 aastat, ning lepime kokku mulle 10 kuupalga hüvitamises ja vastastikusest hoidumisest olnud töösuhte osas avalikest kommentaaridest.“ Rektori brutopalk oli peaaegu 3000 eurot.

Sama kirja saatis Lindpere edasi praegusele Mereakadeemia ajutisele juhile Roomet Leigerile. Kirjale oli märgitud, et see on konfidentsiaalne: „Infoks ainult sulle, Roomet. Kui nad tahavad, et mina vastaks järgmisel nädalal meile saadetavale rapordi eelnõule, siis peaksid mind puhkuselt tagasi kutsuma kuni asi ühel pool – nii neile ütlegi."

Viimaks maksti Lindperele tasu saamata jäänud puhkuse eest ja 30-päevase etteteatamise kompensatsioon. Leiger ei mäletanud täpselt, kui suur see summa oli, ent arvestades rektori palka võis see olla kuni 6000 eurot.

Hetkel kuum