19. detsember 2013 kell 4:11

Jaguari-mees tegi koolile võlad

Mereakadeemia võlgadesse viinud eksrektor Heiki Lindpere püüdis kooli rahaga vaidlustada järelevalve õiendit, mis oli tema vallandamise ajendiks.

Endised töökaaslased kirjeldavad Lindperet kui ülevoolavalt sõbralikku, aga konfliktset rektorit. Naiskolleegidele meenub eeskätt, kuidas talle meeldis nende kehakumerusi avalikult arvustada. Mis puudutab Lindpere tööd, siis rektor tulnud sageli paar tundi hiljem tööle, lõpetanud loengud ettenähtust varem ning delegeerinud ülesanded teistele.

Lindpere sõnas ekskolleegide kaebustest kuuldes: "See kolm aastat on väga raske olnud." Seepeale lõpetas ta kõne: "Ma teiega rohkem ei räägi, suur tänu!"

Läbi aegade on Lindperet saatnud eriline suhe rahaga. "Ma pole piisavalt rikas, et osta odavaid asju," teatas toonane õigusinstituudi lektor 1997. aastal, mil pälvis tähelepanu 1,1 miljoni kroonise Jaguari liisimisega. Ta märkis, et pole pidanud ühest palgast elama ning on erinevatelt ettevõtmistelt korralikult teeninud.

Äripäeval on dokumendid, mis annavad aimu, et Lindpere sattus suve lõpus rahalistesse raskustesse. Samamoodi juhtus ka tema juhitud mereakadeemiaga.

Juulis saatis Lindpere haridusministeeriumisse kirja, mis taotles pea 200 000 eurot kulude katteks juurde. Lindpere teatas, et akadeemia on alafinantseerimise tingimustes jõudnud hädaolukorda ja soovis kiirelt lisaraha.

Äripäevale kommenteeris Lindpere, et puudujääkide tekkimises on süüdi ministeerium, mis sokutas akadeemia kaela eelarvevälised kulud.

Haridusminister Jaak Aaviksoo aga ei tõtanud raha eraldama, vaid lasi akadeemias läbi viia teenistusliku järelevalve. Kuna ta aimas vallandamist, üritas rektor aega võita ning ministeeriumi järelevalve tulemused vaidlustada.

Siiski vallandati Lindpere novembri lõpus päevapealt. Talle maksti palk, tasu saamata jäänud puhkuse eest ja 30päevase etteteatamise kompensatsioon. Rektori brutopalk on pea 3000 eurot ehk koondsumma võis küündida 6000 euroni.

Kuidas Heiki Lindpere püüdis kooli rahaga vaidlustada järelevalve õiendit ning mis see akadeemiale maksma läks, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Katariina Krjutškova, Indrek Kald

Hetkel kuum