Tallink: streik on ebaseaduslik

Indrek Kald 10. jaanuar 2014, 14:46

Tallinki hinnangul on esmaspäevaks planeeritud meremeeste sõltumatu ametiühingu tunniajane hoiatusstreik vastuolus kehtivate seadustega.

Ametiühingute initsiatiivil on Tallinki ja EMSA palgaläbirääkimistesse kaasatud riiklik lepitaja, kellega Tallinkil on kokku lepitud esimene ametlik kohtumine 14. jaanuaril. Päev varem ehk 13. jaanuaril hoiatusstreigi korraldamine on vastuolus lepitusmenetluse eesmärgi ja mõttega ning võib Tallinki juristide hinnangul olla ebaseaduslik.

Tallink eeldab endiselt, et lepitusmenetlus on EMSA poolt algatatud eesmärgiga saavutada töötüli poolte vahel rahumeelne kokkulepe, teatas laevanduskontsern.

Tallink juhib täna EMSA-le saadetud vastuskirjas tähelepanu, et ebaseadusliku streigi korraldamine annab ettevõttele võimaluse pöörduda hagiga kohtusse. Kui streigi ebaseaduslikkus leiab kohtus kinnitust, vastutavad streigiga tekitatud kahju eest selle korraldajad.

Tallinki teatel on nad alati olnud avatud konstruktiivsetele läbirääkimistele ja EMSAga majanduslikult argumenteeritud kokkuleppe leidmisele. Ettevõte loodab, et riikliku lepitaja kaasamine tagab sõbralikuma ja asjalikuma dialoogi.

EMSA viimane palgatõusunõue alanud aastaks on keskmiselt 20% (olenevalt ametikohast 15-27%). Tallinki hinnangul on nii suur töötasude tõstmise soov ebarealistlik ega põhine majanduslikel argumentidel. Sellises mahus töötasude tõstmine tooks kaasa tööjõukulude kasvu umbes kümne miljoni euro võrra aastas.

Tallinki ettepanek töötasude tõusuks sel aastal on 5,5% ja järgmisel aastal 3%. Käesolevaks aastaks pakutud töötasude tõus viiks Tallink Grupi tütarettevõtete laevapereliikmete keskmise töötasu 1040 euroni ja arvestades juurde ka staažitasu, 1097 euroni kuus. Eesti keskmine palk oli mullu kolmandas kvartalis 930 eurot, majutus- ja toitlustussektoris 605 eurot.

Tallink ei planeeri hetkel hoiatusstreigi valguses muudatusi või tühistamisi laevade sõidugraafikuis, kuna pole lõpuni teada streigi toimumine ja ulatus. Kui streik leiab esmaspäeval vahemikus 13.30-14.30 tõepoolest aset, on võimalikud kuni pooletunnised hilinemised sellesse aega jäävatel väljumistel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. January 2014, 16:21
Otsi:

Ava täpsem otsing