• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallink pole nõus suure palgatõusuga

  Eesti meremeeste sõltumatu ametiühing nõuab Tallinkilt 15-21protsendist palgatõusu, laevafirma on nõus kolm korda väiksema kasvuga.

  Ametiühing (EMSA) tegi täna riiklikule lepitajale Henn Pärnale ettepaneku lahendada palgatõusu puudutav kollektiivne töötüli lepitusmenetlusega. Tüli on tekkinud ASi Tallink Grupp ja tema tütarettevõtete OÜ Hansaliin ja OÜ HT Laevateenindus ning ametiühingu vahel seoses kollektiivlepingu, sh palgaleppe läbirääkimistega.
  Pärast 6. septembril alanud kollektiivläbirääkimisi on vastastikku kohtutud viiel korral, kuid poolte seisukohtades pole toimunud piisavat lähenemist, mille põhjal võiks eeldada kokkuleppele jõudmist. Seega alustas ametiühing kollektiivse töötüli seadusega tagatud võimaluste ärakasutamist, teatas EMSA.
  13. detsembril esitas EMSA tööandjatele oma kolmanda ettepaneku järgmise aasta palgatõusu osas, kus taotleti palgatõusu 15%-21% sõltuvalt ametikohast. Pakkumine oli üle 6% väiksem kui esmaselt esitatud töötasu tõstmise nõue.
  17. detsembril esitas Tallink viimase ettepaneku palgatõusust: 2014. aasta kasv 5,5% ja 2015. aastal 3%. Sisuliselt oli see esimese aasta osas 0,5%ne lähenemine ametiühingu taotletavale.
  EMSA leiab, et rahvusvahelisel transproditeenuste turul tegutseval Tallinkil koos tütarettevõtetega on ilma oluliste täiendavate riskideta võimalik tõsta töötasu ametiühingu poolt taotletavale tasemele.
  Rahalises väärtuses käib jutt summast, mis oleks vähendanud näiteks selle aasta Tallinki dividenimakseid aktsionäridele 12% ehk 33,3 miljoni asemel 26 miljonile, st viielt sendilt 3,9 sendile aktsia kohta, teatas EMSA.
  "Olukorras, kus Eesti lipu all asub meie sõlmitud kollektiivlepingu alusel jaanuarist tööle kaks laevaperet 30% kõrgemate põhipalkadega kui on täna Tallinkis, olukorras, kus alates 1997. aastast on Eestis keskmine brutopalk kasvanud 3,89 korda ja Tallinki laevadel vaid 2,5 korda ning ettevõte maksab omanikele kopsakaid dividende, omanike vara on lisaks väljamakstud dividendidele kasvanud 8% jagu, on ka töötajatel saabunud aeg nõuda ja saada töö väärtusele vastavat tasu," ütles EMSA esimees Jüri Lember.
  "Kuna tööandja ei soovi seda mõista, siis ei jäänud meil eile toimunud viimasel läbirääkimisel muud tarka üle, kui ulatada üle laua Eesti filmiklassikasse kuuluv A.H. Tammsaare teose alusel valminud Tallinnfilmi teos "Põrgupõhja uus Vanapagan". See peaks võimaldama Tallinki juhtidel saada adekvaatne pilt toimuvast," märkis ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Rahvuslik projekt: päästame keskealised põdurate liigast
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
LHV aktsia tegi eilse järsu languse paari tunniga tasa
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.