Rainer Saad • 21. veebruar 2014 kell 11:10

Ukraina jättis võlakirjaoksjoni ära

Ukraina jättis täna ära kahe miljardi dollarilise võlakirjaoksjoni, millega plaaniti müüa võlakirju Venemaale. See on tõstatanud riski, et praegu rahutuste käes vaevlev riik ei suuda maksta oma võlgu.

Ukraina peab sel aastal maksma tagasi 13 miljardi dollari eest võlgu, kuid juba kolm kuud kestnud poliitiline vastasseis on vähendanud riigi valuutareservi ohtlikult väikseks. Tänane võlakirjaoksjon oleks olnud osa 15 miljardi dollarilisest abipaketist, mis kinnitati Venemaaga detsembris, kirjutas CNN Money.

Täna langetas reitinguagentuur Standard & Poor's Ukraina riigireitingu tasemele CCC, mis on kaheksa astet allpool investeerimisjärku. Reitingu  väljavaade jäi negatiivseks. Ilma välisabita on Ukrainale keeruline oma võlga teenindada ning rahastada näiteks gaasi importi Venemaalt.

Euro kaupleb täna 12,26 grivnal, mis on kõrgeim tase pärast 2009. aasta oktoobrit.  Dollari vastu on grivna sel aastal langenud 8,5%.

 

Hetkel kuum