27. märts 2014 kell 21:00

EAS kutsus Rannamäe tagasi

Eile erakorralisele istungile kogunenud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu otsustas eelmisel nädalal valitud tegevjuhi Andres Rannamäe volitused tagasi võtta.

EASi nõukogu esimees Cinzia Siig märkis, et otsus Rannamäe ametist tagandada tuli ühe enamhäälega ja tema tagandamise poolt ei olnud.

Mis oli peamine volituste peatamise põhjus? Nõukogu otsustas Rannamäe juhatuse liikme kohalt tagasi kutsuda, ametlik seisukoht on veel formuleerimisel, see läheb nõukogu liikmetele veel ka kooskõlastusringile. Kuid otsus oli selline jah.

Enne kooskõlastust Te ei soovi põhjuseid täpsemalt kommenteerida? Just.

Kas Andres Rannamäele on ette nähtud ka lahkumiskompensatsioon? Me ei arutanud seda täna. Kompensatsiooni maksmist me täna tõesti ei arutanud.

Kas võib oodata ka nõukogu liikmete vahetusi? Nõukogus me liikmete muudatusi ei aruta, eks seda muudatust arutab uus minister.

Kas sealtpoolt on ettepanekuid selleks tehtud? Ei ole.

Ühe häälega võeti volituste peatamise otsus täna siis vastu? Jah, teil on õige info. Nii kurb kui see ka pole, siis nii see läks. Andres oli viimase konkursi kõige tugevam kandidaat. Hetkel ma võin öelda välja vaid enda arvamuse ja mina hääletasin Andrese tagasikutsumise vastu.

Kas nüüd kuulutate välja uue konkursi? Praegu on kaks juhatuse liiget – Taavi Laur ja Martin Hirvoja. Taavi Laur on ju varem öelnud, et ta võib jätkata mai lõpuni. Nemad praegu jätkavad. Uue konkursi väljakuulutamist me ei arutanud.

EASi juhiks pürginud Andres Rannamäe tunnistas Äripäevale, et on valmistunud ka enda õiguslikuks kaitseks. “Ootan ka ise motiveeritud ja formuleeritud otsust, ma ei olnud nõukogu arutlusel kohapeal ega oska seda arutluse käiku kommenteerida, lausus Rannamäe.

Ta märkis, et nõukogul poleks olnud mõtet teistmoodi hakata käituma. Praegu oli see vaid maineküsimus. Rannamäe sõnul polnud nõukogul etteheiteid ja neil polnud ka tõendeid, et ta oleks võltsingutega tegelenud. “Olen nõukogule korduvalt kirjalikult ja suuliselt kinnitanud ja tõendanud, et see on valesüüdistus. Selles ma olen kindel ja kaitsen ennast lõpuni,” lisas Rannamäe.

EASi nõukogu liige Enn Veskimägi rääkis koosoleku kohta, et kuna firma suhtes (Invivo Ltd – toim), kus Rannamäe töötas, on tagasinõue, siis rohkem rõhuti sellele. “Kantimise asi on ajakirjanduses laialt levinud ja suuremaks puhutud. Ma olen üsna veendunud, et see kinnitust ei leia,” ütles Veskimägi.

Veskimägi ütles, et tema ei oleks selle hääletamisega kiirustanud. “Sest me sellega ju ausalt öeldes jätame mulje, et oleme ta nagu süüdi mõistnud,” põhjendas ta.

Veskimägi märkis, et EASis mingit kriisi ei ole ja esimees on seni paigas, kui uus leitakse. “Töö käib normaalselt. Ajakirjanduslikult on mull tegelikkusest suuremaks puhutud. Igapäevatööd see ei tohiks oluliselt häirida,” lisas ta.

Möödunud nädalal arutas nõukogu Rannamäe kohta esitatud kahtlustusi teadusrahadega sahkerdamises. EASi nõukogusse kuuluvad Cinzia Siig, Andrei Korobeinik, Tea Varrak, Kalev Lillo, Ahti Kuningas, Kairi Teniste, Enn Veskimägi, Kristina Tauts, Ivi Eenmaa, Arvi Altmäe ja Tiit Reha.

Rannamäe sai EASi juhatuse esimees olla vaid nädala.

 

Taust

Meedia andis tuld

Eesti Ekspress kirjutas eelmisel nädalal, et rahandusministeerium teavitas politseid ja prokuratuuri Euroopa Pettustevastasest Ametist (OLAF) saadud infost, et Andres Rannamäe võib olla seotud 570 000 euro teadusraha kantimisega.Äripäev kirjutas, et Rannamäe võis Luterma nõukogus olles saada nõukogu liikme tasu läbi endale kuuluva firma. Maksu- ja tolliameti arvates olid need konsultatsioonitasudena deklareeritud tehingud näilised.

Hetkel kuum