Kadri Põlendik • 4. aprill 2014 kell 15:53

RM: eelnõus arvestati ettevõtjate vastukajaga

Firmaautode käibemaksustamist puudutav eelnõu on taas valitsuses, kuid selles arvestati vaid ühe ettevõtjate pakutud muudatusega.

Muudetud eelnõus on säilinud plaan arvestada käibemaksutagastusest maha 50% sisendkäibemaksust, kuid enam ei kehti 2000eurone piirmäär.

Äripäev küsis rahandusministeeriumilt, miks ei arvestatud teiste ettepanekutega, mis huvigrupid välja käisid.

"Eelnõu kiitis heaks ka eelmine valitsus ning seda on mitmeid kordi erinevates formaatides huvigruppidega arutatud, muudatuse põhisisu ehk maksuõigluse vastu oli vähe argumente," seisab ministeeriumi vastuses.

"Uues eelnõus on arvestatud ettevõtjate esindajate vastukajaga ja seega kaotati piirang, millega oleks sisendkäibemaksu saanud maha arvata kuni 2000 euro ulatuses," teatas rahandusministeerium.

"Üldjuhul kasutatakse ettevõtluses sõiduautot nii ettevõtluse kui ka eratarbimise jaoks. Seega enamikus ettevõtetes halduskoormus ei kasva, kuna sisendkäibemaksu osaline mahaarvamine ei suurenda halduskoormust. Võrreldes kehtiva seadusega ei ole ettevõtetel enam vaja tõendada omatarbe osakaalu, selle võrra ettevõtete halduskoormus väheneb,“ jätkus teade.

Eelnõu tekitas juba mullu sügisel ettevõtjais pahameelt, mistõttu võeti see menetlusest maha. Katusorganisatsioonide esindajate hinnangul peavad seadusemuudatuse jõustumisel ausad ettevõtjad riigile veel rohkem raha andma, kuid neil, kes maksudest kõrvale hiilivad, jääb see võimalus alles, sest eelnõu on tehniliselt puudulik.

Seadusemuudatus on plaanitud jõustuma alates käesoleva aasta 1. juulist ja sellega loodetakse sel aastal saada riigieelarvesse 21 miljonit eurot lisatulu. Järgmise aasta eelarvesse loodetakse saada 47 miljonit lisatulu.

Hetkel kuum