Soodla: kriis on läbitud, kuid ekspordi tempo aeglustunud

Rainer Saad 10. aprill 2014, 12:29

Danske Banki ettevõtete panganduse asedirektor Andrus Soodla ütles Pärnu finantskonverentsil, et Eesti ekspordi turuosa maailmas on kasvanud, kuid ekspordi tempo on aeglustunud.

„Kriis on läbitud, viimaste aastate kiire eksporditempo on küll aeglustunud. Oleme jäänud pisut toppama, kuna kiiret kasvutempot praegu pole,” ütles Soodla, kelle sõnul on Eesti ekspordi turuosa maailmas siiski kiiresti kasvanud, praegu on see 0,1%.

Otseinvesteeringud Eestisse on kasvanud, kuid investeeringutes Eestist välja ei ole Soodla sõnul nii rõõmustavat arengut. „Peamisteks turgudeks on olnud Läti ja Leedu ning euroala riigid. Eesti ettevõtete koondbilansis on omakapitali osakaal kasvanud juba 50%ni. Kaubanduses ja töötlevas tööstuses on ettevõtete finantsvõimendus langenud ajalooliselt madalaimale tasemele. Selleks tulebki leida välisturg, kuhu investeerida. Üks selline sobilik on Skandinaavia,” ütles Soodla.

Välisomanike käes on 7% Eesti ettevõtetest ning kõige rohkem neist ettevõtetest asub Tallinnas ja Harjumaal.

Välisturud, kuhu Eesti ettevõtted võiksid Soodla arvates laieneda, on peale Skandinaavia veel ka Läti ja Leedu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. April 2014, 12:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing