Vilja Kiisler • 14. aprill 2014 kell 7:25

Parts Levandi idee peale: oeh!

Endise majandusministri Juhan Partsi (IRL) esimene spontaanne reaktsioon endise tippkahevõistleja Allar Levandi ideele rahastada tippsporti riigiettevõtetest saada saadava rahaga oli: „Oeh.“

"Kogu see vaht on üles klopitud Neinar Seli antud lahketest lubadustest nn spordiüldsusele, kui ta kandideeris olümpiakomitee presidendiks," selgitas Parts. "Pisut meenutab see Ostap Benderi lubadust korraldada Vasjuki linna elanikele planeetidevaheline maleolümpia." (Vt Ilfi ja Petrovi "12 tooli" – toim.)

Parts kinnitas, et tema seitsmeaastase kogemuse põhjal on ainuke, kes sponsorlust elementaarselgi tasemel korraldada ei suuda, nimelt Seli (EOK juht ja Tallinna Sadama nõukogu esimees, kelle on prokuratuur kohtu ette saatis - toim).

"Kes mind ei usu, võtku välja Tallinna Sadama sponsorlusotsused viimastel aastatel. Kui keegi avastab sealt mingigi mõtte, eesmärgi, süsteemi, korra - siis andku mulle teada," rääkis Parts.

Ettevõtte sponsortegevuse heade korraldajatena tõi ta esile Eesti Energia endise juhi Gunnar Oki ja praeguse juhi Sandor Liive. "Oi, minu juures käis palju spordimänedžere, kes palusid Eesti Energia selles küsimuses maha murda," meenutas eksminister.

Parts lisas, et riigile osaliselt või täielikult kuuluvad äriühingud võivad sporti, sh tippsporti toetada ka praegu, kuid seda vaid kooskõlas ühingu tegevuse ja finantseesmärkidega. Toetada tuleks hea ühingujuhtimise tava ning OECD väljendatud põhimõtteid arvestades.

Riigile kuuluvaid äriühinguid pole teab kui palju, sõnas Parts. "Levandi märgib õigesti, et tõsiseltvõetavad on ennekõike Tallinna Sadam ja Eesti Energia. Need ettevõtted maksvad dividende, ja päris korralikke: kahe peale kokku viimastel aastatel 120-140 miljonit eurot. See raha läheb riigieelarvesse, kust saab raha ka olümpiakomitee ja muu sport."

"Kõrvaltvaatajast spordihulluna" paneks Parts siiski Eesti spordi hädadele hoopis teise diagnoosi kui Levandi. "Aga see on hoopis teine teema," tähendas ta.

Hetkel kuum