Sirje Rank • 1. juuli 2014 kell 14:23

Ansip tippametite karussellis

Financial Times kirjutab, et Euroopa Komisjoni tippametisse pürgib ka Andus Ansip.

Financial Times'i Brüsseli blogi andmetel arutati kuluaarides, kus lehe andmeil ringleb Euroopa Ülemkogu presidendi Herman Van Rompuy võimalike mantlipärijate ringis ka Andrus Ansipi nimi.

Ülemkogu eel paistis juba enam-vähem otsustatud, et Van Rompuy ametisse sobib praegune Taani peaminister Helle Thorning Schmidt, kes esindab Euroopa Parlamendi valimistel teise koha saanud sotside leeri, on naisterahvas, valdab vabalt inglise ja prantsuse keelt ning keda ka Suurbritannia peaminister näeks meeleldi mõnel ELi tippametikohal.

FT aga väidab, et tuuled on pöördunud, Saksamaa kantsler ei tahtvat sellesse ametisse vasakleeri esindajat. Prantsusmaale on aga vastukarva, et Thorning-Schmidt esindab riiki, mis ei ole euroala liige. Prantsusmaa plaan on korraldada edaspidi rohkem üksi euroala riikide tippkohtumisi, mida seni on samuti juhatanud Ülemkogu president Herman Van Rompuy.

Ametit on pakutud Hollandi peaministrile Mark Ruttele, kes aga eitab oma huvi. Nii on üks võimalik kandidaat ka Andrus Ansip, kirjutab FT blogi.

Kui aga ka selle ametikoha täidaks Euroopa Parlamendi valimised võitnud konservatiivide (EPP ehk Euroopa Rahvapartei) esindaja, on potentsiaalseteks kandidaatideks ka praegu ajutiselt Euroopa Komisjoni rahandusvolinikuks saanud Soome endine peaminister Jyrki Katainen (Olli Rehn siirdus tööle Euroopa Parlamenti) ja Iirimaa peaminister Enda Kenny.

ELi tippametikohtade täitmist arutavad ELi valitsusjuhid erakorralisel Ülemkogul 16. juulil.

Hetkel kuum