Bulgaaria laseb suurpangal pankrotti minna

Mait Kraun 16. juuli 2014, 20:29

Bulgaaria laseb tõenäoliselt riigi suuruselt neljandal pangal pankrotti minna ning riigirahade eest panka ei aita. Küll aga tagatakse 1,39 miljardi dollariga, et kliendid oma raha ei kaotaks.

Keskpank teatas, et raskustes Corporate Commercial Banki (Corpbank) krediidiasutuse tegevusluba võetakse ära. Samuti liigutatakse heas korras Corpbanki allüksused teistesse pankadesse. See on esimene panga kokkuvarisemine Bulgaarias alates 1996. aasta finantskriisist, vahendab Yahoo Finance.

Bulgaaria keskpank hoiatab ka prokuröre, et Corpbanki põhiaktsionär võis varastada peaaegu 206 miljonit leevi (140 miljonit eurot) vahetult enne seda, kui keskpank nende tegevuse 20. juunil üle võttis. Eelnevalt olid hoiustajad vähese aja jooksul võtnud pangast välja miljard leevi.

Pangajooksu tekitasid spekulatsioonid, et panga põhiaktsionär Tsvetan Vassilev tegi kahtlaseid äritehinguid. See levis kiiresti ka järgmise pangani ning Bulgaaria oli sunnitud üles seadma 2,3 miljardi dollarilise „krediidimüüri“.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. July 2014, 20:30
Otsi:

Ava täpsem otsing