Sirje Rank • 22. juuli 2014 kell 7:53

EL arutab Vene sanktsioone

Täna kogunevad Brüsselis Euroopa Liidu välisministrid, et arutada detailsemalt sanktsioone Venemaa survestamiseks.

Signaalid kohtumise eel on erinevad - ühelt poolt püütakse ootusi jahutada, teisalt tunnistatakse valmisolekut võtta vastu majanduslik löök, millest ei pääse Venemaale sanktsioone kehtestades ka lääneriigid ise.

Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles kohtumise eel, et Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb survet Venemaale suurendada. "Aga lihtne kohtumine see ei tule," ütles ta.

"Ma ise ei usu fundamentaalselt, et homme (täna - toim.) mingit otsustavat resolutsiooni tuleb laiema vaidluse osas," surve suurendamiseks, ütles Steinmeier ajakirjanikele. "Otsused sanktsioonide kohta ei asenda poliitilist protsessi, pigem püüavad need seda kiirendada," vahendas agentuur Bloomberg.

Ühe anonüümsust palunud Suurbritannia ametniku sõnul palus Holland viivitada uute meetmetega, kuni kõigi lennukatastroofis hukkunute säilmed on kätte saadud.

Eile Suurbritannia parlamendis kõnelenud peaminister David Cameron nimetas võimalikku kaitsetööstuse ekspordi blokeerimist Venemaale ja sihitud sanktsioone Putini lähikondsete ja oligarhide vastu. Vastates küsimusele Prantsusmaa Mistral tüüpi sõjalaevade müügist Venemaale, ütles Cameron, et Suurbirtannia puhul oleks taolise tehinguga edasiminem mõeldamatu.

Saksamaa majandusminister Sigmar Gabriel ütles, et sanktsioonid võivad kahjustada kaubavahetust Venemaaga, kuid see ei peaks olema takistuseks. "Saksamaa majandust mõjutab see ebakindlus, mis ajendab ettevõtteid oma investeeringutega ootama," ütles Gabriel. "Kuid majanduslik aspekt ei ole määrav, see on teisejärguline. Otsustava tähtsusega on lõpetada Ukrainas kodusõda."

Ka Suurbritannia rahandusminister George Osborne ütles, et Suurbritannia peab olema valmis kandma majanduslikku kahju Moskva vastaste sanktsioonide karmistamisest.

"Mõelge millist majanduslikku kahju see endaga kaasa tooks, kui me lubame eirata rahvusvaheliselt tunnustatud riigipiire või laseme lennukeid alla tulistada," ütles Osborne BBC-le. "See on Suurbritanniale palju suurem löök ja me ei ole valmis seda lubama."

Hetkel kuum