31. juuli 2014 kell 12:03

Snowden palus Venemaalt poliitilist varjupaika

Ameerika eriteenistuste endine kaastööline Edward Snowden esitas taotluse saada Venemaalt poliitilist varjupaika, teatas Venemaa siseministeerium.

"Edward asub endiselt Venemaa territooriumil, praegu panime kokku ja andsime üle paki dokumente, et pikendada ajutise varjupaiga taotlust," kommenteeris telekanalile Life News Snowdeni advokaat Anatoli Kutšerena.

Advokaat lisas, et riiklikul migratsiooniametil on omad protseduurid, mis võivad aega võtta, kuid ta lootis, et vastus saabub juba täna-homme.

Venemaal saab seaduse järgi paluda kaht liiki varjupaika: ajutist ja poliitilist - need on kaks eri staatust. Ajutise loa annab migratsiooniameti kohalik osakond ja selle tähtaeg on aasta, mida saab pikendada. Snowdeni aastane luba kehtis 31. juulini.

Lisaks ajutisele varjupaigale on ta andnud sisse ka poliitilise varjupaiga taotluse, mille rahuldamise osas on advokaat samuti kindel, lootes, et küsimus otsustatakse lähiajal. Poliitilise varjupaiga võimaldamise otsustab Venemaal president oma ukaasiga.

Snowden viibib Venemaal eelmise aasta juunist. Ameerika Ühendriikides on ta süüdi mõistetud spionaažis, mille eest teda ootaks kuni kümme aastat vanglat.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum