SKP number külvab segadust

Mari Mets 11. august 2014, 16:27

Täna avaldatud statistikaameti info teise kvartali majanduskasvu kohta on külvanud palju segadust, sest kasvuprotsent pole võrreldav esimese kvartaliga ning SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul ei tea me täna sedagi, kuhu poole ja kui palju hinnang nihkes on.

"Statistikaameti poolt avaldatud andmed on vastukäivad ning segadusttekitavad. Täna me sisuliselt ei tea, kuhu poole ning kui palju hinnangud nihkes on. On üsna oluline erinevus selle vahel, kas majandus kasvab või kahaneb, ning tänaste andmete põhjal pole võimalik veendunult sedagi öelda," sõnas Arumäe.

"Oleks tegemist lihtsalt küsimusega, et kas majanduskasv oli 2 või 3%, siis polekski vast suurt vahet, kuid kui pole võimalik öelda, kas see kahaneb või kasvab, on juba vahe küll," lisas ta.

Arumäe sõnul ei süübi välisanalüütikud ilmselt nii teravalt andmete sisusse ning võtavad hetkel teadmiseks, et Eesti majandus jälle kasvas. Hiljem korrigeeritav number enam nii suurt kajastust ei saa.

"Loomulikult ei tekita see Eesti suhtes kuigi suurt usaldust, kui andmete kvaliteet jätab soovida, kuid ilmselt meid ikkagi päris Hiina või Venemaa andmekvaliteediga ühte patta ei panda ja suuremat mainekahju sellega ei kaasne. Võetakse lihtsalt teadmiseks, et Eestis numbrid käivadki kvartalist kvartalisse üles-alla ja Eesti on seega hetkel üsna ebastabiilne ja prognoosimatu kant," lausus ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2014, 10:58

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing