Kriis tõstab Euroopas maagaasi hinda

Birjo Must 21. august 2014, 10:11

Maagaasi hind Euroopas on hakanud tõusma, sest muretsetakse, et Venemaa ja Ukraina vahelised pinged võivad tekitada tarneprobleeme.

Maagaasi järgmise kuu tarne hind rallis Suurbritannias viimase kuue nädala jooksul 17% pärast seda, kui Ukraina teatas, et võib keelata Euroopa suurimal tarnijal Gazpromil kütuse vedamise riigi territooriumil. Keelu põhjus on see, et Venemaa toetab separatistide tegevust Ukrainas, vahendab Bloomberg.

Gazprom veab Ukraina kaudu Euroopasse umbes 15% siinsest gaasinõudlusest ning firma peatas tänavu 16. juunil tarned Ukrainale. Ukraina gaasivarud on vähenenud ja sel kuul hakati seal gaasi kasutust limiteerima.

Möödunud kuul kukkus Suurbritannia maagaasi hinna võrdlusindeks madalaimale tasemele alates 2010. aastast. Societe Generale prognooside kohaselt tõusevad müügihinnad järgmises kvartalis 11% kõrgemale kui ettevõtted praegu maksavad.

„Gaasi hinda tõstab risk, et tarnetes võib tekkida katkestusi,“ rääkis Clean Energy Tradingu müügidirektor Nick Eagle. „Kuigi Euroopa gaasivarud on heas seisus, siis kasvab mure, et talveperioodil tekib tarneprobleeme.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. August 2014, 10:11
Otsi:

Ava täpsem otsing