Rivo Sarapik • 30. august 2014 kell 12:03

Parimad joogi- ja toidutootjad eiravad trendi

Mitmed joogi- ja toidutööstuse edukamad kasvavad ajal, kui konkurendid väiksemaid käibenumbreid näitavad.

Äripäev alustas sel nädalal sügisest edetabelite hooaega ning avaldas esimesed pingeread. Millised on 107 edukamat toidutootjat ning veerandsada paremat joogitööstust, saab lugeda uudistest Vaata parimaid toidutootjaid ja Vaata parimaid joogitootjaid.

Mõlemale sektorile tähendas mullune kahanemise aastat - 100 edukama toidu- ja 25 suurema joogitootja koondkäive ja -kasum kahanesid 2013. aastal aasta varasemaga võrreldes.

Ent kõigil ei läinud kehvasti, sest edetabelist leiab ka kiireid arenejaid, kes valdkonnas möödunud aastal esile kerkisid, kirjutas Äripäev artiklis Kulukärped tõid tulu. Näiteks pingerea teine Santa Maria AS kergitas mullu käivet 11% ja on tänavu müünud 15-17% aastatagusest ajast enam. Seejuures pole firma kasvu halvanud ka Venemaa sanktsioonid. Too turg moodustab ettevõtte Ida-Euroopa müügist 40%.

Äripäeva edetabelid koostatakse kuue majandusnäitaja - käive, kasum, käibe kasv ja kasumi kasv, ROA ning käiberentaablus - põhjal. Nii saab artiklitest Vaata suurima käibega joogitootjaid ja Vaata suurima käibega toidutootjaid teada, kes 2013. aastal turgu valitsesid.

Sel sügisel seab Äripäev ettevõtted ja ettevõtjad pingeritta ligi 70 valdkonnas. Järgmisena ilmub edetabelitest 4. septembril kuukirjas Kinnisvara Haldus- ja Korrashoiufirmade TOP.

Septembris jõuavad veel lugejateni Ehitusmaterjalitootjate, Turunduse, Koolitusfirmade, Energeetika ja Kommunaalmajanduse, Ekspedeerimisettevõtete ja Rikaste TOP. Samuti selguvad parimad ekspordikäibe ning müügitulu kasvatajad.

TASUB TEADA: Äripäeva TOPid

- 2014. aasta sügisel ilmuvad edetabelid on koostatud 2013. aasta majandusnäitajate põhjal. Tänavu II poolaastal ilmub 70 Äripäeva edetabelit. Järgmine ehk Kinnisvarahooldajate edetabel ilmub 4. septembril kuukirjas Kinnisvara.

- koondedetabel selgub kuue majandusnäitaja – käive 2013, ärikasum 2013, käibe ja kasumi kasv 2013. aastal (võrrelduna 2012. aastaga), rentaablus ning varade tootlikkus - põhjal.

- uudised Äripäeva edetabelitest leiab ühest kohast koos aadressil http://www.aripaev.ee/topid

- kõiki Äripäeva edetabeleid saab töödeldaval kujul ja andmetega osta Äripäeva infopangast Agent http://agent.aripaev.ee.

Hetkel kuum