• Jaga lugu:

  Eesti Energia superdiil

  Sandor Liive JordaaniasFoto: Eesti Energia

  Kolmapäeva õhtul sõlmiti Jordaania pealinna Ammani uhkeimas hotellis lepingud, mis sillutavad teed kuningriigi esimesele põlevkivielektrijaamale.

  Allkirja sai viis lepingut. Muu hulgas garanteerib Jordaania valitsus, et riiklik elektrifirma National Electric Power Company (NEPCO) ostab 30 aasta jooksul emaettevõtte kaudu osaliselt Eesti Energiale kuuluva põlevkivielektrijaama kogu toodetud elektri, kusjuures lepingut on õigus pikendada 14 aasta võrra.Samuti kirjutati alla projektilepingud 554 MW põlevkivielektrijaama rajamiseks.Seejuures oli Jordaania valitsus esindatud kõige kõrgemal tasemel eesotsas peaminister Abdullah Ensouri ja energia- ja maavarade ministri Mohammad Hamediga. Eesti valitsusel puudus esindaja, sest rahandusminister Jürgen Ligi kohale ei sõitnud.„Allkirja said kõik lepingud Jordaania riigiga, et projektiga edasi minna,“ selgitas Eesti Energia juht Sandor Liive.Paigas on juba ka hind. NEPCO ostab kogu rajatavas põlevkivielektrijaamas toodetud elektri keskmise hinnaga 10,70 USA senti kWh kohta. Kui see eurodesse ja MWh teisendada, on Jordaania põlevkivist toodetava elektri hind ligi 84 eurot MWh.Eestis, kus hind kõigub peamiselt 30-50 eurot MWh eest, näib hind kõrge. Kuid Jordaanias, mis sõltub pea täielikult välistest energiaallikatest, on elektri tootmishind 142-159 eurot/MWh. Just eesmärk saada odavamat ja sõltumatut elektrienergiat on Jordaaniat tiivustanud elektrijaama projekti läbi viimast.Sandor Liive selgitas, et rahastamisküsimustes läbirääkimiste lõpuleviimine võtab kuni 12 kuud ehk ehitusega saaks alustada 2015. aastal. Projekti kogumaksumus on Liive sõnul hinnanguliselt 2,2 miljardit dollarit, millest 75% rahastatakse laenurahaga ning ülejäänud 25% ehk 500-600 miljonit dollarit tuleks omakapitalist.Eesti Energial napib aga suure tõenäosusega nii poliitilist toetust kui ka majanduslikku võimekust tõsta Jordaania projekti omakapitali, mis tähendab, et ettevõte peab oma praegust 65% osalust Attarat Poweri emaettevõttes vähendama. Liive kinnitas kolmapäeval Jordaanias, et osaluse müümisega jätkatakse, kuid kellele ja kuidas, selgub hiljem.Alates kopa maasselöömisest kulub esimese ploki avamiseni 38 ja teise ploki aamiseni 42 kuud. Seega võib Jordaania esimene elektrijaam parimal juhul valmida 2019. aastaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Tallinki konkurent paneb Lätti suurema praami käima
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Suur intervjuu: kriis näitas, et ei tohi inimesi oma hirmudega üksi jätta
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.