• Jaga lugu:

  Totali juhi viimane kõne

  Totali juht Christophe de MargerieFoto: Chris Ratcliffe / Bloomberg

  Prantsuse naftaettevõtte Total juht Christophe de Margerie, kes hukkus eile öösel Moskva Vnukovo lennuväljal, pidas eilsel iga-aastasel kohtumisel välisinvesteeringute konsultatiivnõukoguga oma viimast kõnet, milles ta rõhutas, et nad ei poolda Venemaa-vastaseid sanktsioonide, kuid siiski peavad nendega arvestama.

  Prantsuse-Vene kaubanduskoda väljastas täna hukkunud Totali juhi Christophe de Margerie kõne. De Margerie esines sanktsioonide vastu, kuid ütles, et Total kindlasti jälgib neid. De Margerie kutsus Venemaa peaministrit Dmitri Medvedevit olukorda parandama poliitiliste vahenditega.
  Järgneb De Margerie kõne:
  „Me loodame, et me säilitame enamiku oma ärist, eriti pidades neid kohustusi, mis eksisteerivad meie vahel, teie valitsuse ja meie Vene partnerite vahel. Põhjus on selles, et ettevõtte strateegia pole üldse muutunud. Me oleme juba Venemaaga seotud. Tahame jätkata investeerimist teie riiki ja me oleme ikka valmis tooma siia parimat, mis on olemas.  Me oleme põhimõtteliselt sanktsioonide vastu. Ma ütlen seda uuesti ja uuesti. Te ju teate seda. Ja see ei lisa mulle populaarsust teie riigis, mind süüdistatakse sageli selles, et meil on kitsenenud isiklikud huvid. Tegelikult olen ma sanktsioone vastu seetõttu, et oled kindel, et nad on ebaõiglased ja ebaefektiivsed. Vastupidi, me usume, et poliitiline konflikt nõuab poliitilist lahendust. Kui lõpuks te peate alluma sanktsioonidele, siis see tähendab ebaõnnestumist diplomaatias.
  Ma tahan siiski rõhutada, et me austame sanktsioone ja piiranguid ning allume nendele.  Mitte mingil juhul ei lähe me seadusega vastuollu. Seega, kas see meile meeldib või mitte, me kuuletume ELi sanktsioonidele, mis on kohaldatud teie riigi vastu.
  Me oleme sanktsioonide vastu ka sellepärast, sest me usume, et äri, see on positiivne jõud, dialoogi kanal ja tee mõistmiseni. Eriti rasketel aegadel tuleb äri kaitsta ja edendada. Täna toimub vastupidine: äri on poliitikute pantvangis. Seega peab tegutsema.
  Kogu austuse juures, me soovitame teil teha kõik, et olukorda parandada. Mitte mingil juhul ei hakka ma osalema poliitilises elus ja ei hakka tegema otsuseid, milles mul ei ole mingit õigust. Ütlen vaid, et kui meie eesmärk on pikaajalised ja stabiilsed välisinvesteeringud Venemaale, siis me oleme kohustatud taastama stabiilsust, rahulikku majanduskeskkonda Venemaa ja meie riikide vahel. Märgin, et just seda sama soovitan ma ka oma riigi valitsusele, et üksteise mõistmist saavutatakse mõlema poole pingutusega.
  Härra peaminister, Venemaal on palju sõpru ja partnereid läänes. Me ei arva, et Venemaad saab eraldada suurtest ülemaailmsetest majandus- ja poliitilistest protsessidest. Olen üsna kindel, et avatuse poliitikat, mis minevikus on aidanud meil ületada mitmeid takistusi, peab jätkuma.“
  Totali juht Christophe de Margerie oli president Vladimir Putini kauane hea tuttav.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.