Marta Jaakson • 20 november 2014

Eesti saaks läbi ka elektri tootmiseta

Elektrumi juhatuse liige Raivo Videvik ja konkurentsiameti juht Märt ots tänasel Energia aastakonverentsil.  Foto: Andras Kralla

Eesti saaks kenasti hakkama ka nii, et ise energiat ei tooda, kinnitasid konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ja Elektrumi juhatuse liige Raivo Videvik.

„Eesti on Euroopas unikaalses olukorras, kus me võiksime põhimõtteliselt kinni panna kogu energiatootmise ja saaksime 100 protsenti välisühendustest elada,“ lausus Ots täna Energia aastakonverentsil.

Ots selgitas, et elektri hinda ei mõjuta küsimus, kas poliitiliselt otsustatakse energiatootmisse investeerida või mitte. Ta rõhutas, et me oleme osa Balti-Skandinaavia ringist ning elektri hinda saaksime mõjutada siis, kui ehitaksime tuumabloki, mida Eesti ilmselt siiski ei tee.

Otsa sõnul on meie majanduspoliitika tänaseni olnud väga liberaalne ja see peegeldub ka elektriturus. Eestlane on tema sõnul börsiusku ning 95 protsenti elektrituru tehingutest toimuvad börsil. Teistes Euroopas riikides see osakaal nii suur ei ole, lisas ta.

Elektrumi juhatuse liige Raivo Videvik märkis, et Eestil oma nägemus ja strateegia, kuidas tagada välisühendused, on talle meeltmööda. „Oma tootlust omamata saaksime riigi energiavajaduse katta välisühenduste abiga,“ toetas Videvik Otsa varem öeldut.

Videviku sõnul on tänane avatud elektriturg on tarbijakeskne ja tarbijale mõtlev. Osa lisas, et elektripakkujate suuresti sarnane hinnatase annab tunnistust, et turg toimib ja on tunda tugevat konkurentsi.

Hetkel kuum