Oltjer: toetused on edasiviiv jõud

08. detsember 2014, 16:02
Chemi-Pharmi tegevjuht Ruth Oltjer.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141208/NEWS/141209734/AR/0/AR-141209734.jpg

Kuigi riigikontrolli auditist selgus, et toetustel on firmadele väike mõju, panevad Chemi-Pharmi tegevjuhi Ruth Oltjeri sõnul toetused ettevõtjaid rohkem pingutama.

Riigikontrolli auditist selgus, et innovatsioonitoetusi saanud ettevõtted ei ole 1–2 aastat pärast toetuse saamist keskmisest ettevõttest edukam ja et toetuste mõju on väike ja juhuslik.

EASilt mitmeid innovatsioonitoetusi saanud kosmeetika ja puhastusvahendite tootja AS Chemi-Pharmi tegevjuht Ruth Oltjer ütles, et toetustest on kindlasti kasu. „Majandusministeerium ja EAS ütlevad, et toetused ikka avaldavad mõju. Väga naljakas üldse – kuidas on võimalik öelda, et ei avalda?“ ütles ta.

Oltjer märkis, et toetused ei hakka mõjuma kohe. „Praegu tunnetame, et ekspordi kasv tuleb sel aastal 50%. See on väga kõrge,“ ütles ta, lisades, et ekspordikasv tuleb koguni üle-eelmisest toetusest, mille riik ettevõttele andis.

AS Chemi-Pharm sai möödunud aastal EASilt innovatsioonitoetust ligi 28 500 eurot. Toetusega töödeldi välja uue tehnoloogiaga kreemid, mille tegemisel ei kasutata temperatuure. Oltjeri sõnul läks see kreemiprojekti peale, mille mõju annab tunda alles 3–5 aasta pärast. „Järgmisel kahel aastal viime kogu oma kreemitootmise sellele tehnoloogiale üle, seega annab toetuse mõju kaugemas tulevikus näha,“ ütles ta. Oltjer lisas, et ettevõte plaanib jätkuvalt ekspordi kasvu 15–20% aastas. „Oleme täiesti nõus ministeeriumiga, et toetustest on väga palju kasu,“ märkis ta.

Oltjer lausus, et ilma toetusteta poleks nad nii suures mahus tootearendusi ette võtnud. Samuti paneb tema sõnul toetuste saamine pingutama ja vaeva nägema, sest toetusi jagatakse karmidel tingimustel. „Arvan, et toetused on edasiviiv jõud,“ ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2014, 16:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing