Pille Ivask • 11. detsember 2014
Jaga lugu:

Kreml venelastele: rahu, ainult rahu!

Vaade Moskva rahvusvahelisele ärikeskusele
Vaade Moskva rahvusvahelisele ärikeskusele  Foto: epa

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev ütles venelastele, et hoolimata rubla odavnemisest ning hindade tõusust, peaks venelased säilitama rahu, kirjutab Wall Street Journal.

Rubla on võrreldes aasta algusega kaotanud väärtust enam kui 40% võrra Venemaale kehtestatud sanktsioonide ning langeva naftahinna tõttu. Medvedev lausus, et rubla on valuutana alahinnatud ning taastub õige pea.

Samuti lausus Medvedev, et inimesed riskivad suurte summade kaotamisega, kui tormavad praegu pankadesse rublasid dollariteks ümber vahetama. „Pole mingit tarvidust hüsteeriaks,“ lausus ta. „Tarvis on kannatlikkust.“

Peaminister lisas, et ta tunneb rubla kursi langust ka omal nahal, kuna ka tema palk ning säästud on kohalikus valuutas. „Oleme kõik ühes paadis,“ märkis ta.

Venelaste toetus Venemaa president Vladimit Putini vastu püsib aga jätkuvalt kõrge. Putinit toetab üle 70% venelastest.

Medvedev lausus, et USA käitub ettearvamatult ning sõnas, et Lääs peab astuma esimese sammu, kui tahab Venemaaga suhteid parendada. „Meie ei vaidle kellegagi. Me oleme alati valmis ja avatud, et muuta oma suhteid paremaks nii USA, Euroopa kui ka teiste riikidega,“ märkis ta. „Pall on nende väljakul,“ lisas Medvedev.

Möödunud nädalal ilmus Venemaa rahandusministeeriumi koduleheküljele järgmise aasta majandusväljavaateid kajastav raport, kus seisis, et Venemaa majandus tuleval aastal langeb. Mõni aeg hiljem võeti raport koduleheküljelt maha. Möödunud neljapäeval esines Putin tunniajase kõnega, et veenda investoreid ja ettevõtjaid Venemaal äri tegema.

Hiljuti tehtud uuringute põhjal selgus, et venelased tunnevad end sanktsioonide valguses majanduslikult ebakindlalt ning enam kui pool venelastest on tundnud, et langev rubla on mõjutanud ka nende igapäevaelu.

Venemaa majandusministeeriumi hinnangul langeb tuleval aastal keskmine netosissetulek 2,8%. Tegu on esimese taolise langusega Putini 15aastase valitsemisaja jooksul. 

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt