Pille Ivask • 2. jaanuar 2015 kell 4:26

WSJ: millal Putin murdub?

Vladimir Putin  Foto: epa

2015. aasta saab Venemaa jaoks olema testaasta – kas Vladimir Putinil on jõudu jätkamaks Ukrainas toimuvat või valib ta Läänega rahu sõlmimise tee, mis võiks leevendada Venemaale terendavat majanduskriisi, kirjutab Wall Street Journal.

Venemaale ennustatakse selleks aastaks umbes neljaprotsendilist majanduslangust. See võib omakorda mõjutada ka Putini populaarsust, mis pärast Krimmi annekteerimist oli kõrgem kui eales varem.

 

Putini jaoks on olulise tähtsusega Lääne-vastase retoorika elushoidmine. Kremli kontrollitav meedia on Ukraina valitsusest loonud deemonliku pildi, nagu oleks tegu Lääne poolt võimule upitatud huntaga.

Ameerika-vastasus on Venemaa endise asepeaministri Boris Nemtsovi sõnul Putini üks kasulikke relvi, arvestades, et rahvast on tarvis langeva majanduse ajal rahustada. Tema sõnul arvab enamik venelasi, et Venemaa majanduse languses on süüdi Lääs. Venelased usuvad, et Krimmi annekteerimine oli õigustatud.

„Krimmi annekteerimisega leidis Putin üles Venemaa G-punkti. Nad on talle kõik andestanud,“ lausus Nemtsov.

Risk Insurance Managementi vanemnõunik Theodore Karasik lausus, et Venemaa-vastastel sanktsioonidel on küll mõju, ent see, mis lõpuks loeb, on Kremli vastustrateegia edukus. 

Hetkel kuum