Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Valimislubadused loobivad raha

    Isamaa ja Res Publica liidu valimisplakatFoto: Andras Kralla

    Erakonnad lubavad pika majandusplaani asemel valijatele vaid raha, leiavad ettevõtjad.

    Investor Raivo Hein ütles, et erakonnad kipuvad valimistel ainult raha lubama. „Loen ja imestan, et kurat – võim on ikka nii magus,“ ütles Hein. Tema sõnul on riik kõige ebaefektiivseim raha jagaja, kuna laotab laiali sedasama raha, mille ta inimestelt ära võtab. „Riik kipub unustama, et on nii rikas, kui edukad on tema väikesed ja keskmised ettevõtted, kelle najal riik seisab,“ rääkis Hein, lisades, et teda teeb kurvaks poliitikute suhtumine, et ettevõtete hea kasvu korral tuleks ka nende makse tõsta. "Loomulikult peab makse maksma – lihtsalt võimu magusus on niivõrd suur, et paljud on selle nimel reaalsustaju kaotanud."
    Hein on mõne majandusprogrammis välja käidud ideega täitsa päri. Näiteks on tema arvates positiivne Isamaa ja Res Publica Liidu mõte, et alla 10% osaluse korral kaotatakse dividendide topeltmaksustamine.
    Hein ootab võimule saavatelt erakondadelt selliseid asju, mis pikas perspektiivis Eesti jälle jalule tõstavad. „Et me poleks väljasurev piirimaa Euroopas, nagu praegu kipume olema,“ ütles ta.
    Krimelte üks omanikest Jaan Puusaag ütles, et ei näe mõtet erakondade valimisplatvormi majandusprogrammidega tutvuda. „Ma ei usu, et nad millegagi üllatavad. Pigem ma näen, et kellelgi pole ühtegi head korralikku ideed, kõik keskenduvad pisiasjadele,“ märkis ta.
    Puusaag tahaks näha, et kellelgi oleks suurem visioon kui vaid see, millisest taskust millisesse taskusse raha tõsta. Selle asemel keskenduvad erakonnad Puusaagi sõnul liigselt oma konkurentidele. „Eriti on seda näha uustulnukate puhul – selle asemel, et tulla välja millegi uuega ja keskenduda enda ideedele, vastandatakse end kohe teistele,“ ütles ta.
    Ettevõtja tahab riigireformi
    Eesti Telekomi juht Valdo Kalm leidis, et reformide järgi on suur vajadus. „Ettevõtjate toetus läheb sinna, kus plaanitakse ka sisulisi reforme,“ märkis ta. Peamiselt on Kalmu sõnul vaja parandada riigi asjaajamise efektiivsust – praegu on Eestis väikse riigi kohta liiga palju bürokraatiat. Ettevõtjat teeb tema sõnul murelikuks ka ülereguleerimine ja liiga kiired maksumuudatused, mis teevad oma tegevuse planeerimise väga raskeks.
    Samuti on Kalmu sõnul vaja jätkata haridusreformiga ja kindlustada kvalifitseeritud tööjõu olemasolu. „Siin on oma roll mängida ka ettevõtjatel endil, andes riigile teada, millised on meie vajadused,“ rääkis ta.Kalmu arvates vajaks reformimist ka konkurentsivõime ja ekspordi teema. „Pole vaja suhtumist, et kõik on vaja kivisse raiuda ja et asju peab ajama nii, nagu seda siiani alati tehtud on,“ ütles ta, lisades, et konkurentsivõime parandamiseks on vaja olla paindlikum.
    Noppeid erakondade majandusprogrammidest
    Isamaa ja Res Publica Liit
    - Kuni 500 eurot kuus teeniv töötaja on tulumaksust vabastatud ja 500–846 eurot teenivatel töötajatel on senisest suurem maksuvaba tulu.
    - Sotsiaalmaks jagatakse töövõtja ja tööandja vahel.
    - Kõrgepalgaliste, nn tarkade töökohtade loomise soodustamiseks seatakse sotsiaalmaksu lagi.
    - Kaotatakse dividendide topeltmaksustamise alla 10% osaluse korral.
    - Piiratakse laenu nime all dividendide maksmist ehk laenude andmist Eestis asuvatelt tütarettevõtetelt välismaistele emafirmadele maksude vältimise eesmärgil.
    - Investeeritakse äritegevust soodustavasse IT-, transpordi- ning energeetikataristusse ja transpordiühendustesse. Toetus kiirete internetiühenduste ja neljarealiste maanteede väljaehitamisele.
    - Äriturismi arendamiseks toetatakse suure hübriid-konverentsikeskuse ehitamist Eestisse.
     
    Reformierakond
    -Vähendatakse tööjõumakse, sealhulgas sotsiaalmaksu 2%  võrra ja töötuskindlustusmaksu määra 1,95%ni.
    - Vabastatakse ettevõtte tulumaksust kasu välismaal asuvate tütaräriühingute võõrandamisest.
    - Jätkatakse Tallinn-Tartu maantee neljarealiseks ehitamist ja rajatakse Tallinn-Pärnu maanteele 2+1 möödasõidurajad. Ehitatakse välja Tallinna ringtee ja suunatakse eurovahendid Haabersti ja Russalka ristmiku rekonstrueerimiseks
    - Eesti elektrisüsteem lahutatakse Venemaast hiljemalt aastaks 2025 ja liidetakse elektrivõrgu Mandri-Euroopa sagedusalaga.
    - Liigutakse Põhjamaade-Balti elektrituru väljaarendamise, sealhulgas täiendava Eesti-Läti elektri ülekandeliini rajamise poole.
    - Vähendatakse madalapalgaliste maksukoormust ja kahekordistatakse tulumaksuvaba miinimumi, tõstes selle 300 euroni kuus.
     
    Sotsiaaldemokraatlik Erakond
    - Miinimumpalk tõstetakse nelja aastaga 800 euroni
    - Noorte, õppurite, piiratud töövõimega inimeste ja eakate nende eest makstavat sotsiaalmaksu langetatakse 13% võrra.
    - Sotsiaalmaksumäär langetatakse 33%lt 30%ni nende töötajate puhul, kelle elu- ja töökoht asuvad väljaspool Harjumaad.
    - Sotisaalmaksu minimaalse kuumäära nõue kaotatakse.
    - Toetatakse kõigi töötajate regulaarset täiendus-ja ümberõppeks suunatakse Töökassasse viie aasta jooksul 50 miljonit eurot.
    - Erisoodustusmaksust vabastatakse kõik tööandja tasutavad tasemeõppekulud ja tervisekulude hüvitamise kuni 600 eurot aastas.
    - Kehtestatakse astmeline tulumaks.
    - Vabastatakse ettevõtte investeeringud töötaja tervisesse erisoodustusmaksust.
    - Kehtestatakse täiendava tulumaksumäära (29%) tulule, mis ületab 1600 eurot kuus.
    - Kehtestatakse üle 35 000 euro maksvatele sõiduautodele luksusautomaksu. Iga seda piiri ületav euro maksustatakse 40 sendiga.
    - Maksustatakse füüsilise isiku passiivtulu 26% maksumääraga. Dividendide maksustamisel arvestatakse füüsilise isiku maksukohustusest maha juriidilise isiku tasutud tulumaks ehk tegelik maksumäär võrdub 6%ga.
    - Renditulult lubatakse maksuvabalt maha arvata 60% renditulust.
    - Alates ettevõtte kolmandast kasumlikust aastast ja 30 000 eurot ületava omakapitali puhul maksustatakse ettevõtte iga-aastane kasum 7% maksumääraga juhul, kui viimasel kolmel aastal makstud tulumaks on väiksem kui 7%.
     
    Keskerakond
    - Kehtestatakse ettevõtluse tulumaks ja regionaalseid eripärasid arvestavad maksuerisused.
    - Luuakse üle-eestilise maakonnasisese tasuta ühistranspordi süsteemi.
    - Alandatakse elektri-ja võrgutasusid.
    - Kehtestakse astmelise tulumaksu.
    - Tõstetakse tulumaksuvaba miinimumi
    - Taastatakse klassikalise ettevõtte tulumaksusüsteemi ja alandatakse maksumäära 12%ni.
    - Vähemalt 2% alkoholi- ja tubakaaktsiisist suunatakse terviseedendusse.
    - Taastatakse kütuseaktsiisist laekuvatest summadest kindla osa teedeehitusse ja sellest 20% suunatakse kohalike teede ehitusse ja korrashoidu.
    - Vabastatakse erisoodustusmaksust ettevõtjate kulutused oma töötajate terviseedendusse ja tasemeõppesse.
    - Alampalk tõstetakse 1000euroni
     
    Eesti Konservatiivne rahvaerakond
    - Väike-, pere- ja keskmise ettevõtluse soodustamiseks vähendatakse riigilõivu ja kehtestatud algkapitali suurust ning lihtsustatakse nende tegutsemisnõudeid.
    - Maksupoliitikas kohaldatakse teadus- ja arendusinvesteeringuid, keskkonnasäästlikkust ja innovatsiooni soodustavaid meetmeid.
    - Maksudest vabastatakse tööandja investeeringud, mida ta panustab oma töötajate tervisesse ja haridusse.
     
    Eesti Vabaerakond
    - Kaotatakse erisoodustusmaks tervise ja õppega seotud tegevustelt.
    - Alandatakse tööjõumakse ja kehtestada väiksem sotsiaalmaks, asendades selle riigieelarves ettevõtte tulumaksuga kuni 12%, seades eelduseks, et ettevõtte üldine maksukoormus ei muutu.
     
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.