Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Termopildistamine võib päästa tuleõnnetusest

    Termopildistamine eraldab soojad pinnad külmematest.Foto: Termopilt OÜ

    Termopildistamise ehk rahvakeeli soojuspildistamise kaudu saab pinnatemperatuuride abil ülevaate hoone soojapidavusest. Asjatundja suudab piltide põhjal teha ettepanekuid soojapidavuse parandamiseks ning järeldada ka vajalike renoveerimis- ja remonditööde kulgu. Peale selle kasutatakse termograafiat ka meditsiinis põletikukollete tuvastamiseks ja elektriseadmete kontrollimiseks.

    Termograafia on meetod, mille käigus tehakse infrapunakaameraga detailne pilt hoone, seadme või eseme pinnatemperatuurist. Saadud pildis on analüüsimise lihtsustamiseks värvitud erineva temperatuuriga piirkonnad eri värvi. Nii on lihtne avastada ebaloomulikult soojad või külmad kohad, uurida temperatuurierinevusi detailsemalt ning siis teha juba vastavad järeldused, kuidas hoonete puhul tõhustada energia kokkuhoidu ja selle kaudu raha säästa, kirjutab 10. Veebruaril ilmuv Äripäeva erileht Oma Maja.
    “Termopildistamine on tänapäevane meetod, mis aitab kindlaks teha maja, korteri või muu ehitise soojuslekke kohad, teenusest saavad kasu kõik. Kohe selgub, mis jahutab ja vähendab toa temperatuuri,” ütleb Anton Nesterov termopildistamist pakkuvast osaühingust IR Vision.
    Ligi kümme aastat termopildistamise teenust pakkuva Termopilt OÜ juhataja ja asutaja Toomas Rähmoneni sõnul saab teenust soovi korral kasutada mitmetes valdkondades alates elektroonikaseadmete diagnostikast kuni ehitajate ja projekteerijateni välja. “Eestis on see valdkond jäänud väga ehituse spetsiifiliseks, meie klientideks on peamiselt ehitus- ja renoveerimistööde tellijad.”
    Tavaliselt tekib hoone omanikul või haldajal huvi tellida termograafia, kui inimene hoones viibides tunnetab, et hoone on jahe või on selle küttekulud liiga suured. “Kui hoones on liiga külm, tuleb vahet teha, kas probleem on tuulekindluses või soojustuskihi paksuses ja külmasildades. Teisiti öeldes, kas toas läheb külmaks siis, kui välistemperatuur langeb, või pigem siis, kui väljas puhub kõva tuul. Viletsa tuulekindluse kahtluse korral soovitame termopildistamist kombineerida alarõhu testiga, mille kaudu saab vastuse ka tuulekindluse küsimustele,” selgitab Rähmonen.

    Kus saab termograafiat veel kasutada?

    Elektriseadmete, -ühenduste diagnostikaks, tuleohu vähendamiseks (kui detail raskemalt liigub, siis see ka raskemini hõõrdub ja soojeneb).

    Ehitus- ja renoveerimistööde kvaliteedi hindamiseks vajaliku soojustuse kontrollis.

    Ehitus- ja renoveerimise juures abivahendina (võimaldab leida, kus asuvad kipsseina taga roovitised, soojad torustikud jne).

    Soojustrasside lekete ja kehva isolatsiooni avastamiseks.

    Meditsiinis ja veterinaarias põletikukollete jms diagnoosimiseks.

    Parim aeg mõõtmiseks – ühtlase temperatuuriga november
    Termopildistamine kestab keskmise suurusega eramus tavaliselt umbes tunni, protsessi käigus kõnnib spetsialist termokaameraga, mis meenutab tavalist suuremat fotokaamerat, hoones ringi ning pildistab vajalike seinu ja piirdeid nii seest kui ka väljast. Oluline on otsene visuaalne kontakt, ent füüsiliselt pindade puutumine vajalik ei ole.
    Kaamera annab Rähmoneni sõnul parima tulemuse siis, kui välis- ja siseõhu temperatuuride vahe on umbes 20 kraadi. “Seetõttu soojal suvisel ajal seda teha võimalik ei ole, samas päris suured külmad ka ei sobi, sest siis tekib inimestel termopilte vaadates kahtlus, et olukord on hullem kui tegelikult, sest soojusvahetus on väga intensiivne.” Ta lisab, et asjatundja oskab sellega muidugi arvestada, aga kuna pakutava teenuse üks osa on ka valminud termopildid kliendile, võib see tarbetut segadust põhjustada. “Oleme klientidele öelnud, et mõõdistamine tasub tellida sügisel, parimaks tulemuseks sobib hästi ühtlase temperatuuriga pime aeg hilissügisel ja varajasel talvel.”
    Pildistamise ajaks ei ole Rähmoneni sõnul parim aeg ka veebruar ja märts, kuna öö ja päeva temperatuuride erinevused lähevad siis suuremaks ning lisandub intensiivne päike, mis tulemuste tõlgendamist raskendab. Ta ütleb termopildistamise aja ja selleks võimaliku valmistumise kohta nii: “Mida stabiilsem ja ühtlasem on hoone temperatuur enne pildistamist olnud, seda parem. Kindlasti tuleks vältida hoone mõõdistuseelset tugevat üleskütmist, sest ka sellisel juhul võivad tekkida pindadel segavad soojuslikud nähtused – tulemused hägustuvad tänu materjalide erinevale soojuslikule inertsile.”
    Tänasel päeval on olemas erineva eristusvõimega kaameraid: kallimad profi­kaamerad, mis on keskmise sõiduauto hinnaga, ja odavamad, mis maksavad Rähmoneni sõnul ühe jalgratta hinna, annavad väiksema temperatuurivälja tõttu hägusamaid ja ebatäpsemaid pilte. “Uusim lahendus on termokaamerad, mis käivad mobiiltelefoni külge ja maksavad mõnisada eurot. Nendega professionaalset tööd teha loomulikult ei saa.”

    Teenuse hinnad jäävad vahemikku 54-200 eurot.

    Päästis suuremast tulekahjust
    Toomas Rähmonen räägib, et nende ettevõtte kümneaastase tegutsemise jooksul on saanud selgeks, et kahjuks jäädakse termo­pildistamisega tihti hiljaks. “Kui maja on juba valmis, siis uhket kallist viimistlust enam maha võtma, et hoone soojustust parandada, ei hakata, probleemide kõrvaldamine läheks neetult kulukaks.” Seetõttu on ehitusjärgus hoonete puhul kõige õigem aeg kasutada soojuspildistamist faasis, kus hoone konstruktsioonosa on valmis, aga viimistlusega pole veel alustatud.
    Lisaks soojapidavuse probleemidele võib termopildistamise kaudu hoone juures avastada veel mitmeid teisigi probleeme. “Üks markantseim näide toimus aastaid tagasi, kui käisin ühte maja pildistamas, kus küsimuseks oli nagu ikka soojapidavus, aga ülevaatuse käigus avastasin termokaameraga täiesti juhuslikult ühe tugevalt ülekoormatud harukarbi. Temperatuur oli seal saja kraadi ümber ning see puumaja elas nagu püssirohutünni otsas,” meenutab Rähmonen. Õnneks sai elektriprobleem hoones parandatud ning tuleoht kõrvaldatud, ent me ei tea, kuidas oleks asi lahenenud ilma soojuspildistamist kasutamata.

    Leidsime termopildistamisega probleemi üles

    Urmas Adson, MTÜ Korteriühistu Võsa 15 juhatuse liige

    Lasime teha termopildistamist Jüri alevikus asuva ühistu 9aastastele majadele. Plaan oli üle värvida vaid välisfassaad, aga elanikelt tuli signaale, et on probleeme ka akende vahelt puhuva tuule ja küttekuludega. Kolmest 16 korteriga majast valisime igast kolm korterit termopildistamiseks välja ja kõigis selgus sama probleem: aknaid on vaja tihendada.Majadel on väljatõmbeventilatsioon ning kinniste õhuklappide korral hakkab toimuma õhu sissetõmme esinevatest pragudest, nüüd saame ühe remondiga teha vajalikud parandused ära.

    Klient saab nii fotod kui ka nõustamise
    Toomas Rähmonen selgitab, et Termopilt OÜ teenus sisaldab termofotosid ning kirjalikku hinnangut ja analüüsi. Klient saab peale suulise nõustamise kaasa umbes paarkümmend pilti, raportisse lisatakse kõrvuti termopilt ning samast kohast tavaline pilt. Esmased märkused asuvad iga pildi juures eraldi. Seejärel järgneb kokkuvõttev osa, kus kirjeldatakse võimalikke probleeme, antakse hinnanguid. “Anname hinnangu, kuidas tundub piirete üldine soojapidavus, toome välja leitud külmasillad, seejärel selgitame, mis selle põhjustab ning lisame nõuandeid, kuidas kõike parandada, kust üldse mingeid piirdeid ja viimistlusi avada.” Kuna töö tegemise käigus mõõdetakse ära ka hoone sisekliima – selle õhuniiskus ja C02-tase, saab kokku päris ülevaatliku pildi, milline on hoone ventileeritus.
    Teenuse hind on Rähmoneni sõnul kuni 150 m2 hoone puhul 150 eurot, suuremate puhul kuni 200 eurot.
    Anton Nesterov IR-Visionist ütleb, et nende ettevõte pakub lisaks termopiltidele kliendile ka pildistamise ajal salvestatud infrapunavideot, mida näeb internetis YouTube'i portaalis, kirjalikke soovitusi ja nõuandeid kaasa ei anta. “Meie spetsialist jagab kohapeal nõuandeid soojuslekete ja nendega seotud probleemide kohta,” märgib Nestrov. IR-Visioni termopildistamise hind on 54 eurot.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.