Merilin Sarapuu • 13. veebruar 2015 kell 4:45

Apple investeerib päikeseenergiasse

Apple'i tegevjuht Tim Cook.  Foto: Bloomberg

Apple'i tegevjuht Tim Cook kuulutas välja projekti, mida nimetab suurimaks, julgeimaks ja läbi aegade ambitsioonikaimaks, vahendas Bloomberg. Selle järgi ostab Apple ligi 750 miljoni euro eest päikeseenergiat.

Tehing tagab piisavalt palju elektrienergiat, et varustada energiaga näiteks 60 000 inimese kodu Californias. Bloombergi analüüsi järgi on see ühtlasi eraettevõtete suurim päikeseenergia tehing, mis peaaegu kolmekordistab Apple'i panust päikeseenergiasse.

Kokkulepe asetab maailma suurima ettevõtte tegevjuhi kliimamuutuste ja tulevikuenergia teemaliste arutelude keskmesse – roll, mida Cook on viimasel kahel aastal omale üha tugevamini haaranud.

“Me teame, et kliimamuutus on päris,” ütles Cook. “Arutlemise aeg on möödas ja käes on tegutsemise aeg. Me oleme näidanud seda oma tegudega.”

Apple ei investeeri aga päikeseenergiasse, et aidata inimkonda. Cook rõhutas, et Apple investeerib päikeseenergiasse, sest see on hea äritehing. “Me eeldame, et see tagab märkimisväärse kulude kokkuhoiu,” ütles ta.

Investeeringu mõju oli märgata isegi kohe pärast päikeseenergia tehingu sõlmimist. Apple'i aktsiad lõpetasid päeva rekordväärtusega 711 miljardit dollarit (625 miljardit eurot), olles ühtlasi esimene USA ettevõte, kes on ületanud 700 miljardi dollari (615 miljardi euro) piiri. Tehingu tulemusena tõusis ka Apple'ile päikeseenergiat müünud First Solari aktsiate väärtus.

Tulevikuenergia

Apple on järk-järgult suurendanud oma investeeringut päikeseenergiasse. Ettevõttel on Põhja-Carolinas kaks 20megavatist päikeseenergia jaama, mis on valmis, ja üks, mis on veel pooleli. Lisaks on arendamisel 20megavatine jaam Renos. Kõik Apple'i andmekeskused töötavad nüüd taastuvenergial.

Tuuleenergia kui odavam taastuvenergia liik on kasutusel olnud juba varasemast. Nii ongi tehnoloogiaettevõtted nagu Google, Microsoft ja Amazon juba ammu teinud märkimisväärseid investeeringuid tuuleenergiasse.

Päike on aga tulevik. Päikeseenergia hind on langenud kiiremini kui tuule oma ja International Energy Agency järgi võiks aastaks 2050 olla päike maailma suurimaks elektritootmise allikaks.

Hetkel kuum