• Jaga lugu:

  Graanul Invest ostis lahmaka metsa

  Graanul Invest AS juhatuse liikme Raul Kirjaneni sõnul plaanib kontsern üha rohkem kasvule keskenduda.Foto: Väinu Rozental

  Euroopa üks juhtivaid pelletitootjaid Graanul Invest teeb järjekordse hiigelostu ja omandab poole metsandusettevõttest Roger Puit, mis on üks suurimaid erametsa omanikke Eestis.

  Graanul Invest teeb üha jõulisemaid investeeringuid ja laiendab oma tegevust nii Eestis kui ka Lätis. Alles mõni nädal tagasi teatas ettevõte, et omandab Läti suurima pelletitootja Latgran. Selle tehingu jõustumisega tõusis Graanul Invest Eesti suurimate ettevõtete nimekirjas pea 30 koha võrra ja jõudis TOP 20sse.
  Nüüd ootab Graanul Invest konkurentsiametilt koondumisloale positiivset vastust, et osta osalus ASis Roger Puit. Äripäeva hinnangul võib Roger Puidu väärtus olla umbes 44 miljonit eurot, mis tähendab, et tehingu suurusjärk võib jääda 22 miljoni euro piiresse. Roger Puit, kelle eelmise aasta käive oli 2,8 miljonit eurot, kergitab Graanul Investi Eesti suurimate ettevõtete nimekirjas veelgi kõrgemale. Tehingu osapooled ostutehingu maksumust ei kommenteerinud, öeldes vaid, et tegu on konfidentsiaalse infoga.
  Kaua otsitud partner
  Roger Puidu üks omanikke Margus Meimer ütles, et ettevõte on partnerit otsinud juba mitu aastat. Kui alguses prooviti ise ostuhuvilist leida, siis lõpuks anti ülesanne ettevõttele Lumi Capital. Läbirääkimisi peeti Meimeri sõnul mitme ettevõttega, ent kaubale saadi lõpuks Graanul Investiga, kellega ühtis nägemus ettevõtte strateegiast ja tulevikust. “Oleme piisavalt kaua Roger Puiduga tegelenud, nii et miks mitte pool osalusest müüa,” märkis Meimer.

  Graanul Investi kasvamsiest kasu kogu sektorile

  Martin Arula, Toftan AS juhatuse liige

  Toftan on küll saematerjali tootja, ent ka meil on 10 000 hektarit metsamaad. Meie ärile Graanul Investi laienemine ohtu ei kujuta, sest me ei konkureeri päris samadel alustel. Samas on võimalik, et tulevikus võib meil nii mõnigi metsatükk nüüd nende pärast ostmata jääda.

  Metsaomandi valdkond, milles Graanul Invest nüüd osaluse saab, on viimastel aastatel üsna stabiilne olnud. On ettevõtteid, kes laienevad ja ka firmasid, kes püsivad samal tasemel. Graanul Investi põhitegevus on pelleti- ning energiatootmine ja Roger Puidu ja Valga Puu kaudu siseneb kontsern nüüd turule nii öelda kännujuure tasandil, et kogu tootmisahelat hõlmata. See tundub loogiline areng ja mingit ohtu ma selles ei näe. On siiski üllatav, et kui tavapäraselt laienetakse oma põhivaldkonnas ja siis sisenetakse oma hankijate või ostjate äri üle võtma, siis Graanul Invest teeb korraga mõlemat

  Graanul Investi jõuline laienemine viimase aasta-pooleteise jooksul tuleb tervele Eesti metsatööstussektorile kasuks. Tal on puidujääkide ja madalama kvaliteedi puidu väärindamisel suur roll täita. Tselluloosisektor Eestis praktiliselt puudub ja energeetika ja pelletisektor peabki seda asendama. Vastasel juhul ei saaks ka mehhaaniline puidutööstus eksisteerida, kuna neil poleks jäätmeid kuskil mõistliku väärtusega kasutada.

  Ka Toftanil on sel aastal suuremad investeeringud käsil, kuid sellest räägiks täpsemalt pisut hiljem. Puidusektoris tervikuna on aga investeerimisplaane siin ja seal, valdkond areneb jõuliselt edasi

  Ta lisas, et tehing peaks kõigi lootuste järgi lõplikult teostuma kuu aja jooksul. Selleks tuleb saada konkurentsiametilt luba koondumiseks. “Arvan, et saame neilt positiive vastuse, kuid enne ei tasu hõisata, kui kõik on tehtud,” ütles ta.
  50% osaluse müük Roger Puidu juhatuses, juhtimises ja ettevõtte strateegias Meimeri sõnul muutusi kaasa ei too. “Lähme edasi ikka samasuguste plaanidega, nagu oleksime läinud ilma investoriteta,” ütles ta. Uued omanikud toovad vaid stabiilsust küttepuude müügi valdkonnas, mis on Meimeri sõnul alati probleemne olnud. Roger Puit pakub see-eest Graanul Investile tuge ja kindlust kontserni ambitsioonikates plaanides kindlustada oma positsiooni turul. “Arvan, et ettevõtete liit annab sünergiat mõlemale poolele,” ütles Meimer.
  Sel aastal pole Roger Puidul muud plaani kui vaid kasvada ja suurendada metsamaa pinda nii palju kui võimalik. Eelmisel aastal oli ettevõte üks suuremaid erametsaomanikke Eestis, omades umbes 15 000 hektarit metsamaad
  Kinnitab liidrikohta
  Graanul Investi juht Raul Kirjanen tehingut kommenteerida ei soovinud. Vaid mõni nädal tagasi ostetud Lätis asuv, kuid Soome ja Rootsi omanikele kuulunud Latgran oli Kirjaneni sõnul mahult suurim tehing, mida Graanul Invest on teinud. Latgrani ostuga kasvab kontserni selle aasta tootmismaht üle 1,8 miljoni tonni, mis teeb Graanul Investist Euroopa suurima pelletitootja.
  Latgrani ostutehingu ajal rääkis Kirjanen, et kontsern on juba aastaid kasvule suunatud ja äri on kasvatatud nii tootmisüksusi ise ehitades kui ka üle võttes. “Pelletiäri on muutumas üha globaalsemaks kütuseäriks ja väikestel tootjatel on raske ellu jääda,” rääkis ta.
   
  USAS vaiksem kui Euroopas
  Samal ajal, kui Graanul Invest laiendab oma tegevust Eestis ja Euroopas, püsib kontserni tegevus USAs vaiksemana. 2013. aasta aprillis muudeti Graanul Investi USAs asuv tütarettevõte Rentech Graanul LLC ühisettevõtteks.
  Varem Fulghum Graanul LLC nime kandnud ettevõttes muutus osalus pärast täiendava aktsiakapitali emiteerimist, mille käigus teine aktsionär Rentech Inc omandas lisaks senisele 40% osalusele täiendavalt 10% aktsiaid.
  Algselt oli Graanul Investil ühisettevõte Fulghum Fibresiga, mis on üks suurimaid kvaliteetse puiduhakke tootjaid maailmas, varustades hakkega tselluloositootjaid Ameerika Ühendriikides, Lõuna-Ameerikas ja Aasias.Rentech on New Yorgi börsil noteeritud ettevõte, mille põhilised tegevused on väetiste tootmine ning bioenergeetika. Ühisettevõtte eesmärk on arendada ja ehitada pelletitehaseid Ameerika Ühendriikidesse ja Kanadasse. Pärast ühisettevõtte moodustamist jäi Graanul Investi rolliks ettevõttes tehaste ehitamine ja sellega seonduva tehnilise töö tegemine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.