Mait Kraun • 16 juuli 2015

Iraani tuumaleppe kaotaja on Venemaa

Iraani tuumakõnelused  Foto: EPA

Mitmed eksperdid väidavad, et lääneriikide ja Iraani tuumaleppe järel on üks suurimatest kaotajatest Venemaa, vahendab CNBC.

Citigroupi toorainete uurimisrühma juht Ed Morse ütles, et kokkuleppe järel on Venemaa positsioon naftaturul nõrgenemas – Euroopa ekspordile tuli juurde arvestatav konkurent.

„Euroopa naftaettevõtted, eriti Vahemere piirkonnas, tunnevad järjest suuremat huvi Iraani nafta vastu. Nad tahavad seal nüüd äri jätkata,“ ütles Morse. „Esialgu parim viis, kuidas seda teha, on Iraani nafta ostmine. Sellest kaotaks enim aga Venemaa ja Iraak.“

Enne leppe sõlmimist ütles Donald Jensen Atlandi-üleste Suhete Keskusest, et pikemas perspektiivis kaotab tuumalepingust Venemaa. Iraanil on nüüd parem ligipääs globaalsetele naftaturgudele, mis pakub konkurentsi Venemaale, ütles ta.

„Isegi kui Iraan proovib Venemaaga hoida häid suhteid, siis on tõenäoline, et suhted halvenevad just seepärast, et sidemed läänega tihenevad,“ ütles Jensen.

Samas usuvad paljud ka Vladimir Putinit, kes on avalikult öelnud, et Iraani tuumalepe on Lähis-Ida arengutes positiivne märk. Venemaa jaoks on parem see, kui Iisrael ja USA ei satu Iraaniga otsesesse sõjalisse konflikti. 

Hetkel kuum