Äripäev • 31. juuli 2015 kell 9:45

Moskva lennujaamas elab jaapanlane

Moskva lennujaamas elav jaapanlane Tatsuya Abo.  Foto: Vesti.ru videokaader

Moskvas Šeremetjevo lennujaamas elab juba kaks kuud Jaapani kodanik, kes ei soovi kodumaale naasta.

Šeremetjevo lennujaamal pole Tatsuya Abo sealviibimise pärast pretensioone, sest jaapanlane elab omaenda kulul ega riku seadust, vahendas RIA Novosti lennujaama ametlikku esindajat."Seaduse järgi pole lennujaamal alust teda rahvusvahelisest tsoonist välja ajada," öeldi Šeremetjevost. Lennujaamas loodetakse, et Abo küsimusega hakkavad tegelema asjaomased asutused.36aastane jaapanlane ütles ühele Vene telekanalile, et ta on ajakirjanik, kes avaldas Jaapanis artikleid ameeriklaste valede kohta ning oma jutu järgi olevat ta selle pärast isegi kinni istunud. Tagakiusamine olevatki põhjus, miks ta ei taha kodumaale naasta ja palub abi Vene kodakondsuse saamisel.Abo lendas Moskvasse 1. mail turistiviisaga, mille kehtivusaeg on lõppenud. 29. mail pidi ta Tokyosse naasma, registreeris end lennule, sai pardakaardi, kuid otsustas jääda väljalendude ootesaali.Olukord meenutab väga Steven Spielbergi 2004. aasta filmi "Terminal", kus Tom Hanksi kehastatud tegelane oli lennujaamas "vangis". Film põhineb tõsielulool, mis juhtus 1988. aastal iraanlasest põgenikuga, kellelt varastati Pariisi lennujaamas dokumendid.

2013. aastal elas skandaalne luureandmete paljastaja Edward Snowden Šeremetjevol kuus nädalat, pärast seda, kui ta oli lennul Hongkongist Moskvasse teada saanud, et tema USA pass on kehtetuks tunnistatud. Snowden sai hiljem Venemaalt ajutise varjupaiga ning seejärel elamisloa.

Hetkel kuum