Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arvo Nõges: sigadus, mis toimub

  Erainvestor Arvo Nõges, keda süüdistatakse koos venna Aare Nõgesega Skano aktsate tehislikult kõrgele ajamises ehk turumanipulatsioonis leiab, et finantsinspektsioon on teinud nii mõndagi valesti.Foto: Eiko Kink

  Finantsinspektsioon eelistab väikeinvestorite aitamise asemel malakat viibutada ja neid kohtu kaudu mustata, leiab turumanipulatsiooni süüdistusega kohtupinki jõudnud erainvestor Arvo Nõges.

  Täna jätkus investorite Arvo ja Aare Nõgese kohtumenetlus. Vendi süüdistatakse turumanipulatsioonis, leppides kokku Skano Groupi aktsiate ostu-müügi tehingus ja viies sedasi tehislikult aktsiate hinda üles. Uurimine algatati finantsinspektsiooni kaebuse alusel.
  Kui eile tutvustas riigiprokurör Piret Paukštys süüdistust ja esitas tõendimaterjale, siis täna said oma versiooni ära rääkida süüdistatavad. Mõlema mehe tunnistuse järgi mingit kokkulepet nad ei teinud. Küll aga ilmnes, et Arvo Nõges on korduvalt oma vanemale vennale Aare Nõgesele andnud laenu, millega viimane püüdis tasakaalustada oma hapnema läinud investeeringuid. Arvo Nõgese sõnul ei teadnud ta, miks vend laenu vajab, samuti ütles ta, et sai alles süüdistust lugedes teada, et kohtu alla jõudnud Skano aktsiate tehingupartner eelmise aasta märtsis oli tema enda vend.
  Nõges: finantsinspektsiooni tegemata töö
  Arvo Nõges ütles Äripäevale, et finantsinspektsiooni käitumine on täielik sigadus – kümne aastaga pole suudetud luua reeglistikku, mis määraks ära turumanipulatsiooni olemuse, kuid kriminaalsüüdistusi on agarad tegema küll. „Finantsinspektsioon mitte vaid ei tülita investoreid asjatute küsimustega, vaid panevad tõsiste faktide ette. Ma olen ju praegu võimaliku kriminaalkaristuse ootel,“ märkis ta.
  Nõges lisas, et loomulikult on vaja turul silma peal hoida ja võimalikud turumanipulatsioonid päevavalgele kiskuda. „Väärtpaberiturul tegutsedes näen iga nädal kahte-kolme kahtlast tegevust,“ ütles ta. Näiteks püütakse Nõgese sõnul ostuordenite kaudu turuhinda mõjutada või teha teistsugust propagandat sotsiaalkanalites, et millegi hinda kõrgeks rääkida. „Selliseid tegevusi on ja nendega peab tegelema,“ ütles ta. Erainvestori sõnul on aga kurb just see, et rahandusministeerium andis kümme aastat tagasi finantsinspektsioonile õiguse, kuid mitte kohustuse määratleda turu hea tava reeglid. „Mis selle ajaga tehtud on? 10 aastat ja 250 inimest. Isegi Eesti põhiseadus suudeti omal ajal umbes kolme kuuga kokku panna,“ ütles ta.
  Eelistatakse vaikida
  Nõgese sõnul on finantsinspektsioon valinud lihtsama vastupanu tee ja asunud üksikute näidete kallal lihtsalt malakat viibutama hakanud. Tema arvates on tema tehtud tehingud täiesti legaalsed ja turule vastavad ning ta peab kohtus õigustama täiesti tavalist tegevust. „Finantsinspektsiooni tegemata töö pärast jooksevad aasta aega hunnik inimesi ringi ja tegelevad pseudoprobleemidega,“ märkis ta.
  Murekohaks on aga see, et paljud investorid ei julgegi Nõgese sõnul finantsinspektsiooni masinavärgi vastu hakata. „Kohtus käimine pole jalutus pargis ja arutelu pargipingil, kellel on õigus. See nõuab enesekindlust, julgust ja ressursse,“ ütles Nõges, lisades, et tema on valmis kulusid kandma selleks, et oma hea nimi mustamisest päästa.
  Kohtuistung jätkub 24. augustil.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Modera näeb uuel salapärasel lepingul edukat jätku
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.