Äripäev • 14. september 2015 kell 8:27

Põllumehed sõidavad täna traktoritega Toompeale

Traktorid  Foto: Raul Mee

Täna toimub riigikogu hoone ees põllumeeste meeleavaldus,kuhu on oodata sadakond traktorit, mitusada põllumeest ja nende toetajat. Põllumehi toob Toompeale sügav mure ja rahulolematus riigi tegevusetuse üle põllumajandussektorit tabanud kriisi mõjude leevendamisel.

Põllumajandus-kaubanduskoja teatel on piima- ja sealihasektoris olnud turuhinnad pikka aega madalamad tootmiskuludest. Põllumajandustootjad on raskustesse sattunud julgeoleku seisukohalt oluliste poliitiliste otsuste tulemusel. Koda teatas, et ühiskond peaks olema solidaarne, et Venemaa impordikeelu kulud ei jääks vaid põllumeeste kanda. Impordipiirangute majanduslikku mõju võimendab Eestisse jõudnud sigade Aafrika katk ja sellega seotud piirangud.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmuse sõnul peab valitsus lõpuks mõistma, et me ei saa Euroopa Liidu liikmesriigina ignoreerida ühise põllumajanduspoliitika ja ühisturu mängureegleid ning jätta süstemaatiliselt oma tootjaid halvemasse konkurentsiolukorda. Praegune kriis on nii sügav, et oleme ilma valitsuse kiire sekkumiseta kaotamas kümnendikku oma piimakarjast ja kolmandikku sealihatootmisest. See jätab eelkõige maapiirkondades tööta tuhanded inimesed, vähendab märkimisväärselt maksutulu, mõjub negatiivselt riigi niigi puudujäägis väliskaubandusbilansile. Loomakasvatuse hääbumine mõjub valusalt kõikidele põllumajanduse sidussektoritele terves väärtusahelas.

Riigikogu avaistungi eelsel meeleavaldusel nõutakse, et põllumeestele Euroopa Liidust lubatud ja kõigis teistes riikides makstavad üleminekutoetused jõuaksid järgmise aasta riigieelarvesse ja et tänavu makstaks põllumeestele kriisiabi lisaks Euroopa Liidu poolt tulevale abile. Ajutine kriisiabi Euroopa Liidust annab Eesti tootjatele korraks hingamisruumi, kuid ilma Eesti riigipoolse panuseta siseriiklike üleminekutoetuste näol pole võimalik taastada põllumajandustootjate kindlustunnet tootmisega jätkata ning piima- ja seakarjade hävitamine jätkub.

„Me ei lähe Toompeale rahapada nõudma. Kui ELis ja mujal maailmas kaotatakse kõik põllumajandustoetused, saaks Eesti põllumees hakkama. Kas ka tarbija – arvan, et väikest palka saavad inimesed kindlasti mitte. Ja siis peab juba riik neile appi tulema,“ ütles Aasta Põllumees 2014 Ilmar Teevet. „Kreeka ja pagulaste abistamine on oluline, kuid selle kõrval ei tohi ära unustada oma põllumehi, sest nii teie kui pagulased vajavad toitu,“ pöördus Teevet valitsuse ja riigikogu poole.

Traktorid alustasid teekonda Tallinnasse juba varahommikul. Põllumehed kogunevad traktoritega Põrguväljale kell 11. Põrguväljalt hakkab traktorite kolonn Toompea poole liikuma keskpäeval. Kuna meeleavaldusele oodatakse väga palju traktoreid, siis võib maanteedel, Tallinnas ja Toompeal esineda viivitusi liikluses. Tallinnas liiguvad traktorid marsruudil Tartu mnt – Liivalaia – Pärnu mnt – Viru ring – Pärnu mnt – Vabaduse väljak – Toompea.

Hetkel kuum