Äripäev • 29. oktoober 2015 kell 12:30

Annuse firma ostis Levada kurikuulsad krundid

Merko ja E.L.L. Kinnisvara suuromanik Toomas Annus  Foto: Andras Haabu, Äripäev

Toomas Annuse suurosalusega Baltimaade suuremaid kinnisvarafirmasid E.L.L. Kinnisvara ostis avalikul enampakkumisel Tallinna kesklinnas asuva Olümpia hotelli vastas paiknevad kinnistud.

Viktor Levada ostis Olümpia hotelli vastaskrundi kinnisvarabuumi laineharjal 600 miljoni krooniga (38,4 mln eurot) ning Toomas Annus nimetas seda neli aastat tagasi Eesti kõige rumalamaks kinnisvaratehinguks. Toomas Annuse kinnisvaralolluste TOPi kuulus veel neli prominentset tehingut.

Kõnealused krundid olid üheks põhjuseks, miks Viktor Levada ärid läksid pankrotti. Neid on püütud müüa mitmeid kordi enampakkumisel, kuid seni edutult.

E.L.L. Kinnisvara ostis avalikul enampakkumisel Liivalaia 34, 36, 36a ning Juhkentali 1b, 3d, 3e, 9a, 9c, 9d ja Veski tänav T1 (endine Juhkentali 9b) kinnistud kogupindalaga ligikaudu 12 000 m². Kinnistutel on kehtiv detailplaneering, mis võimaldab sinna rajada nii ärihooneid kui elukondlikku kinnisvara.

Tehingu hinda pole avalikustatud, kuid see võis Äripäeva hinnangul jääda 10-11 miljoni euro vahele. Seda on pea neli korda vähem, kui maksis aastaid tagasi Viktor Levadale kuulunud OÜ Meridiaane. Kruntide hüpoteek oli seatud Läti riigile kuuluva Parex panga nimele, kes oli osaühingu Meridiaane suurim võlausaldaja.

Ettevõtte pankrotihaldur Heikki Ojamaa ei saanud Äripäeva küsimustele vastata.

E.L.L. Kinnisvara teatas, et ettevõte plaanib lähiaastatel rajada sinna kaasaegsed ja kvaliteetsed büroohooned integreerituna hästi läbimõeldud avalikku ruumi. „Kesklinna atraktiivse asukohaga kinnistute ost on meie jaoks strateegiline otsus, täiendamaks oma kinnistute portfelli Tallinnas. Kui hetkel on meie arendustegevuse fookus Riias, siis antud projektist peaks kujunema Eesti aktiivseim projekt. Arendusprotsessi kiiret käivitamist toetab ka kehtiv detailplaneering. Tulenevalt projekti suurest mahust plaanime jaotada tööd mitmesse etappi ja alustada ühe büroohoonega,“ selgitas E.L.L. Kinnisvara juhatuse liige ja arendusdirektor Indrek Moorats pressiteate vahendusel. „Kesklinna magistraali Liivalaia tänava äärde kerkivad büroohooned sobivad hästi nii mõne suurfirma esinduslikuks peakontoriks kui ka bürooruumideks ambitsioonikatele väiksematele ettevõtetele.“

E.L.L. Kinnisvara arenduse fookus on täna Lätis, kus on aktiivselt töös kaks suurt projekti. Ettevõte kavandab Riia ühe populaarseima kaubanduskeskuse Spice kompleksi esinduslikku A-klassi büroohoonet ligikaudu 10 000 m² üüripinnaga. Ettevõttel on kinnistud ka Riia areneva äripiirkonna Skanstese südames, kuhu plaanitakse esimeses etapis kahte A-klassi büroohoonet ligikaudu 23 000 m² üüripinnaga.

Tasub teada

2008. aasta alguses plaanis Viktor Levadale kuulunud osaühing Meridiaane Olümpia vastaskinnistuile ehitada neli hoonet kogupinnaga 79 300 ruutmeetrit.

Unknown body type: x-im/content-part infopank

Kõrgeim hoone oleks olnud enam kui  30korruseline ja maapinnast 120 meetri kõrgune. Hooned oleks sisaldanud büroo-, kaubandus- ja elamispindu. Meridiaane pankrotistus 2011. aasta mais. Levada põhiäri Levadia Metall pankrotistus sama aasta märtsis.

Hetkel kuum