Äripäev • 2 märts 2017

Selgus, palju maksis Annuse firma kurikuulsate kruntide eest

Merko ja E.L.L. Kinnisvara suuromanik Toomas Annus.   Foto: Eiko Kink

Toomas Annuse suurosalusega Baltimaade suuremaid kinnisvarafirmasid E.L.L. Kinnisvara ostis kaks aastat tagasi Tallinna kesklinnas asuva Olümpia hotelli vastas paiknevad kinnistud. Nüüd on selgunud ka nende hind.

Tegemist on kruntidega, mille ärimees Viktor Levada ostis kinnisvarabuumi laineharjal 600 miljoni krooniga (38,4 mln eurot) ning Toomas Annus nimetas seda mõni aasta tagasi Eesti kõige rumalamaks kinnisvaratehinguks. Toomas Annuse kinnisvaralolluste TOPi kuulus veel neli prominentset tehingut.

Tallinna Olümpia hotelli vastas asuva 1,2 hektari suuruse krundi müüs E.L.L. Kinnisvarale Läti investeerimispank Reverta ning E.L.L Kinnisvara tütarfirma plaanib sinna rajada büroo- ja äripinnad, mis peaksid valmima kolme aasta pärast. Tehingu ajal 2015. aastal nende hinda ei avalikustatud.

Reverta aastaaruandest selgub, et müügihind oli üheksa miljonit eurot. Seda on pea neli korda vähem, kui maksis nende eest aastaid tagasi Viktor Levadale kuulunud OÜ Meridiaane. Kruntide hüpoteek oli seatud Läti riigile kuuluva Parex panga nimele, mis oli osaühingu Meridiaane suurim võlausaldaja. Reverta on Parexi järeletulija.

Kõnealused krundid olid üks põhjusi, miks Viktor Levada ärid läksid pankrotti. Neid püüti enampakkumisel müüa edutult mitu korda.

„Meie eesmärk on rajada Tallinna südalinna kaasaegseim ja kõrgetasemelisim multifunktsionaalne kvartal. Praegu jätkame kontseptsiooni täpsustamist, tulenevalt kvartali paiknemisest linnaehituslikult tähtsas ja hästinähtavas asukohas ning arvestades kehtestatud detailplaneeringuga ette nähtud dominantset arendusmahtu," selgitas E.L.L. Kinnisvara juhatuse liige ja arendusdirektor Indrek Moorats.

2017. aastaks oli plaanis projekteerimine, ehitusega kavatseti alustada 2018. aastal ning selle plaani järgi pidid valmima arenduse esimene etapp ehk 30korruseline hoone ja kahekorruseline maa-alune parkla 2020. aastal.

Aadressil Liivalaia 36/Juhkentali 1 asuv arendusprojekt hõlmab üle 40 000 m² üüritavat A-klassi büroo- ja äripinda, 5000 m² kortereid ning 700 parkimiskohta kahekorruselises maa-aluses parklas ja maju ühendavas parkimismajas.

Kõrgeim hoone oleks olnud üle 30korruseline ja maapinnast 120 meetri kõrgune. Hooned kavandati büroo-, kaubandus- ja elamispinnaks. Meridiaane läks pankrotti 2011. aasta mais. Levada põhiäri Levadia Metall pankrotistus sama aasta märtsis.

Mooratsi sõnul jääb ettevõte enda arendatavat kinnisvara omama ja juhtima. Kvartalile tagatakse juurdepääs nii autoga kui jalgsi ning taastatakse osa ajaloolisest Tiigiveski pargist. Kinnistute omanik on mullu veebruarist Tiigiveski Arendus OÜ, mis kuulub E.L.L. Kinnisvara ASile.

Hetkel kuum