Harry Tuul • 16 november 2015

19 Vene panka kantisid riigist välja 700 miljardit

Venemaa Keskpanga juht Elvira Nabiulina sulgeb pettuses osalenud panku.  Foto: EPA

Venemaa siseministeerium avalikustas kümne panga nimed, kes osalesid Venemaalt 700 miljardi rubla ehk ligi 10 miljardi euro välja kantimises. Majanduslehe RBK andmetel oli skeemiga seotud 19 panka, millest suurem osa enam ei tegutse.

Täna avalikustati ka osa pankade nimed. Nende hulgas on Venemaa Krediit, Transportnõi, Zapatnõi, Taurus, Evropeiski ekspress, Rubljovski, samuti Interkapitalbank, Antalbank, Most-bank ja Russki zemelnõi bank. Kõigilt nendelt pankadelt võttis Venemaa Keskpank ka tegevuslitsentsi. Siseministeeriumi teadaandes on ka kaks panka, mis on saneerimisel – Mosoblbank ja Sovetski bank.

Lisaks mainitakse ka panku Baltika, Okski, Strategija, Kreditinvest, Tempbank, Smart-bank ja Morskoi bank.

Varem on ajaleht Vedomosti kirjutanud, et Moldova paljastas skeemi, mille abil kanditi Venemaalt välja suur summa raha ehk ligi 700 miljardit rubla. Toona teatati ka 21 pangaorganisatsiooni osalemisest. Tänavu novembris arreteeriti panga Zapadnõi omanik Aleksandr Grigorjev. Teda kahtlustatakse Venemaa ajaloo suurima organiseeritud kuritegeliku ühenduse loomises, mis tegeles ebaseadusliku omastamisega.

Hetkel kuum