Sirje Rank • 21. november 2015 kell 13:35

Brüssel häireseisus

Politsei ja soomukid Brüsseli kesklinnas  Foto: Scanpix/Reuters

Brüsselis suleti laupäeval metroo ja kaubanduskeskused ning jäeti ära enamus spordi- ja kultuuriüritusi, kui ametivõimud andsid samalaadsete terroritegude hoiatuse nagu leidsid läinud nädalal aset Pariisis.

Reede hilisõhtul tõstis Belgia valitsus võimaliku ohu riski Brüsselis kõige kõrgemale tasemele. Tänavatele toodi täiendavad politseijõud ja soomukid ning politsei korraldas läbiotsimise Priisi terroritegudega seoses vahi alla võetud kahtlusaluse kodus, vahendas agentuur Bloomberg.

„Meil on täpset informatsiooni, millest joonistub välja sarnase rünnaku oht nagu toimus Pariisis,“ ütles laupäeva hommikul Belgia peaminister Charles Michel. „See on oht, mis lähtub eeldusest, et kasutada kavatsetakse tulirelvi ja lõhkeainet, võimalik, et korraga erinevates kohtades.“

Belgia pealinn, kus asuvad enamus Euroopa Liidu ja NATO institutsioonidest, on olnud kõrgendatud häire seisus alates sellest, kui selgus, et vähemalt kolm Pariisi terrorirünnakuga seotud islamivõitlejat olid elanud Brüsselis.

Terrorihoiatus tuli loetud tunnid pärast ÜRO ühehäälselt vastu võetud resolutsiooni, mis kutsus riike üles rakendama kõiki vajalikke meetmeid, et võidelda end Islamiriigiks nimetava terroriorganisatsiooni ISIS vastu Süürias ja Iraagis. Hoiatati, et organisatsioonil on Pariisi järel kavas veelgi sarnaseid rünnakuid korraldada.

"Tänane häireolukord Brüsselis on problemaatiline näide, kuidas kurjategijatel õnnestub miljonite inimeste päevakava korrigeerida," ütles Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet.

Paeti sõnul peavad Euroopa ühiskonnad suutma hoolimata terroriohu suurenemisest vältida paanikat ning mitte laskma oma igapäevaelu liialt mõjutada

Paeti sõnul on Euroopa sisejulgeoleku suurim probleem ELi kodanikest kurjategijad, kes on osalenud ISISe tegevuses Lähis-Idas, ning nende mõttekaaslased. "ELi riigid peavad oma õiguses raske kuriteona sätestama reisimise terrorismiakti kavandamise või elluviimise eesmärgil," ütles Paet."Lõpuks on aeg lõpetada sellest probleemist mööda vaatamine ning neil inimestel ei saa lasta miljonite rahu häirida," lisas ta.

Hetkel kuum