Pille Ivask • 30. detsember 2015 kell 6:15

Putin sai Bloombergi analüütikutelt hindeks „F“-i

Vladimir Putin  Foto: epa

Bloombergi analüütikud jagasid Venemaa institutsioonidele hindeid riigi selle aasta majandusliku käekäigu eest.

Hindeid jagati skaalal „A“-st „F“-ini, kus „A“ märkis kõrgeimat hinnet ning „F“ madalaimat hinnet. 17 protsenti Bloombergi küsitletud analüütikutest hindas Venemaa presidendi Vladimir Putini tegevust riigi majanduskriisi lahendamisel madalaima hinde ehk „F“-i vääriliseks. Pooled küsitletutest andsid idanaabrite riigipea hindeks kas „C“ või „D“, vaid üks analüütik hindas Putini tegevust hinde „A“ vääriliseks, kirjutab Bloomberg.

„Kõik Venemaa majanduslikud probleemid on võimendatud Lääne sanktsioonide poolt, mis pandi Venemaale peale Ukraina-suunalise välispoliitika tõttu,“ lausus Leedu Swedbanki peaökonomist Nerijus Maciulis. „Ja mees, kes kõike seda juhatas, väärib üksnes hinnet „F“,“ lisas ta.

Lääne sanktsioonid koos madala nafta hinnaga on Venemaa majandust kõvasti räsinud, mistõttu Venemaad võib oodata viimase kahe aastakümne suurim majanduslik allakäik.

Nii Venemaa keskpank kui rahandusministeerium pälvisid analüütikutelt kriisiga tegelemise eest hindeks „B“. Peaminister Dmitri Medvedev ning tema valitsuskabinet said analüütikute käest hindeks „C“. Kõrgeimat hinnet ehk „A“-d ei saanud ükski institutsioon.

Raifeissen Banki analüütik Günter Deuber lausus, et seda aastat silmas pidades olid Venemaa puhul just keskpank ja rahandusministeerium olnud kõige efektiivsemad.

Kuigi Venemaa keskpank ning selle juht Elvira Nabiullina on olnud hädas inflatsiooni vähendamisega, pälvis keskpank analüütikute kiituse selle eest, et tol õnnestus kasutusele võetud meetmetega pidurdada rubla langust ning stabiliseerida finantssüsteemi. Rahandusminister Anton Siluanov on aga andnud endast parima, et hoida eelarvedefitsiiti võimalikult väiksena.

„Kogu mäng käib Putini otsuste ümber, tema on tõeline ning ilmselt ainus otsustaja Venemaal,“ lausus Toronto Dominion Banki juht Cristian Maggio, kes andis Putinile tänavuse aasta eest hindeks „C“. Ta lisas, et Venemaa välispoliitika mõjutab negatiivselt riigi majandust ning valitsus ega president pole suutnud sellist asjade kulgu ümber pöörata.

Analüütikud usuvad, et majanduslikus plaanis läheb Venemaal üha valusamaks. Kui möödunud kuul arvas 20 protsenti küsitletud analüütikutest, et järgmise 12 kuu jooksul sanktsioonid eemaldatakse, siis nüüd oli see osakaal langenud üheksa protsendini. 52 protsenti vastanutest usub, et Euroopa Liit võtab uuel aastal vastu otsuse sanktsioone leevendada, möödunud kuul arvas nii 56 protsenti küsitletutest.

Kuigi majanduslikus plaanis on Venemaal asjad kehvasti, saab Putin nautida rekordiliselt kõrget rahva toetust.  Sel kuul uurimiskeskuse Levada läbi viidud küsitluse andmeil toetas Putinit 85 protsenti venelastest.

Hetkel kuum