Äripäev • 1. jaanuar 2016 kell 11:44

Venemaa annab Ukraina kohtusse

Ukraina grivna  Foto: Bloomberg

Venemaa läheb 3,075 miljardi dollari suuruse võla pärast Ukrainaga kohtusse ning täna algasid selleks ettevalmistused, teatas Venemaa rahandusministeerium.

Venemaa rahandusministeerium pöördus The Law Debenture Corporation plc poole palvega algatada kohtuasi Ukraina vastu. Hagi hakkab menetlema Suurbritannia kohus, kirjutas ministeerium ja lisas oma teates, et Venemaa on võla teemal valmis jätkuvalt Ukrainaga läbi rääkima.

Tegemist on kaks aastat vana võlakirjaga, mille ostis paar kuud enne ametist langemist Ukraina eelmine president Viktor Janukovitš. Praegune Ukraina valitsus leiab, et ei ole vastutav eelmise valitsuse tegude eest.

Ukraina võlakirjamakse tähtaeg Venemaale oli 31. detsembril.

Ukraina on külmutanud kõik oma võlakohuste täitmised. Riigi rahandusminister Natalja Jaresko ütles, et moratoorium kehtib seni, kuni kohus pole andnud olukorrale hinnangut.

Detsembris teatas Moskva, et on valmis loobuma võlamaksest 2015. aastal, kuid tahab järgneva kolme aasta jooksul saada miljard dollarit aastas. Venemaa rahandusminister Anton Siluanov on öelnud, et Venemaa pole saanud Ukrainalt ühtegi viidet sellele, et riik üldse tunnistab seda võlga.

Venemaa maksis detsembris 2013 kolm miljardit dollarit Ukraina euroobligatsioonide eest. Siis oli riigi presidendiks Viktor Janukovitš. Plaan oli, et Ukraina saab Venemaalt 15 miljardit dollarit, kuid Venemaa külmutas edasised maksed pärast Ukraina riigipööret. Ukraina uus valitsus jättis tagasimakse Venemaa määratud tähtajaks – 31. detsember 2015 – tegemata.

Hetkel kuum