Kristel Härma • 4. veebruar 2016
Jaga lugu:

„Ma üksi küll sellist au ei vääri“

President tunnustas Fortumo asutajat Rain Rannut Valgetähe V klassi teenetemärgiga.  Foto: Veiko Tõkman

Ettevõtjatel, keda president Toomas Hendrik Ilves tänavu teenetemärgiga tunnustab, on laiem mõju kui ainult oma firmale.

Presidendilt teenetemärgi saanud ettevõtjatest noorim, 35aastane Rain Rannu leiab, et tunnustuse ei ole pälvinud ainult tema, vaid kogu start-up-kogukond. Tehnoloogiafirma Fortumo OÜ asutaja tegevus on olnud aastate vältel seotud lisaks idufirmadele ka ettevõtlust toetavate struktuuridega, nagu on ettevõtlusega alustada aitav Garage 48 üritustesari. „Pigem vaataksingi seda kui laiemat tunnustust kogu start-up-kogukonnale ja uue põlvkonna ettevõtlusele. Ma arvan, et ma üksi küll sellist au ei vääri. See on ikkagi kogu meie kogukonna ja kogu meie firmade meeskondade töö,“ sõnas Rannu.

Metsainseneri Kadri-Aija Viigi ja AS Värska Sanatooriumi juhatuse esimehe Vello Saare jaoks on tunnustuse toonud tegevus igapäevane. Lisaks päevatööle edendavad Viik ja Saar kohalikku elu, olles ka oma kohaliku omavalitsuse volikogu eesotsas. Kadri-Aija Viik on nimelt olnud pea 20 aastat Surju vallavolikogu esimees ja Vello Saar Värska vallavolikogu esimees. „Eks metsandus ja kohaliku elu edendamine on need asjad, millega ma tegelen, aga nii kõrget tunnustust selle eest küll ei osanud oodata. Olen teinud ja tegutsenud nii, nagu olen õigeks pidanud ja vajalikuks arvanud, nii et ma ei arva, et selles midagi erilist ega teistmoodi oleks,“ sõnas Viik tunnustust kommenteerides. Siiski loodab ta, et Pärnumaa inimesed tunnevad, et on tema jaoks olemas, ja vastupidi.

Vello Saar ei taha anda lubadust, et hakkab tegema midagi kaks korda rohkem või kaks korda kiiremini, kuid ees on suured plaanid nii sanatooriumis kui ka omavalitsuses. Värska Sanatooriumi ravilahoonest saab rehabilitatsioonikorpus ja juurde tuleb majutuskohti. Plaanis on ka koostöö Tartu Ülikooliga, et uurida sanatooriumis osutatavate protseduuride mõju. Kohaliku omavalitsuse tasandil on Saare sõnul eesmärk haldusreform ning ees on suur läbirääkimiste maraton. Saar ütles, et läbi tuleb rääkida ilmselt mitte ühes suunas, vaid mitmes.

Tegemist jagub ka Surju vallas, kus Kadri-Aija Viik ei tahaks elu hoida endistviisi, vaid teha ärksamaks. „Meil on seal väga hästi läinud igasugused rahvamuusika ja pilliõppega seotud asjad, nii et meil on väike plaan tutvustada eluviisi, elukohta ja kohalikke muusikuid,“ ütles Viik.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum