Äripäev • 10. veebruar 2016 kell 6:19

Venemaa opositsioonijuht Kasjanovit loobiti restoranis tordiga

Mihhail Kasjanov aastal 2012.   Foto: epa

Eile õhtul visati ühes Moskva kesklinna restoranis tipp-poliitik Mihhail Kasjanovit tordiga, mispeale kannatanu tegi politseile avalduse.

Eile õhtul tegi partei Parnas juht Kasjanov politseile avalduse pärast seda, kui tema pihta lendas restoranis tort. „Umbes kümmekond mitte slaavipärase välimusega tundmatut viskasid minu pihta tordi, karjudes mulle samal ajal ähvardusi, ning kadusid seejärel autodesse,“ teatas Kasjanov.

Parnasi esindajad kinnitasid RIA Novostile, et rünnakus osales umbes 15 inimest, kes sõitsid nelja autoga restorani juurde, kus Kasjanov õhtustas. Kaks meest sisenesid ruumi, üks neist viskas Kasjanovile tordi näkku. Pärast rünnakut nad lahkusid. Vahejuhtum toimus poole kümne paiku õhtul.

Alles 5. veebruaril sattus Kasjanov ühte intsidenti. Kohtumise ajal partei Peterburi inimestega pihustas kurjategija aknast sisse pipragaasi, mille tulemusena pidid kokkusaanud ruumist lahkuma.

Veidi varem, 1. veebruaril aga avaldas Tšetšeeni liider Ramzan Kadõrov Instagramis video, kus Strasbourgis kohtunud Kasjanovit ja ajakirjanik Vladimir Kara-Murzat on filmitud justkui läbi snaipri sihiku. (Kaadris vilksatas ka keskkerakondlane Mailis Reps.) Kadõrov kirjutas postitusele kommentaariks: „Kasjanov sõitis Strasbourgi, et saada Vene opositsiooni jaoks raha. Kes aru ei saanud, siis nüüd saab!“

Aastatel 2000 kuni 2004 oli Kasjanov Vladimir Putini esimese presidendiks oleku ajal Venemaa peaminister.

Kasjanov soovis 2008. aastal kandideerida ka Venemaa presidendivalimistel, kuid valimiskomisjon kuulutas tema toetusest kogutud 2 miljonist allkirjast üle 13 protsendi kehtetuks ning jättis tema kandidatuuri registreerimata. Seepeale kutsus Kasjanov inimesi üles valimisi boikoteerima.

Järgmiste presidendivalimiste eel 2011. aastal asutas ta koos Boriss Nemtsoviga opositsioonilise poliitilise liikumise Parnas, mida Venemaa justiitsministeerium keeldus erakonnana registreerimast.

Hetkel kuum