• OMX Baltic−0,07268,75
 • OMX Riga−1,24913,47
 • OMX Tallinn−0,041 742,16
 • OMX Vilnius−0,32996,34
 • S&P 500−0,165 555,74
 • DOW 30−0,1440 358,09
 • Nasdaq −0,0617 997,35
 • FTSE 100−0,388 167,37
 • Nikkei 225−1,1139 154,85
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,3
 • OMX Baltic−0,07268,75
 • OMX Riga−1,24913,47
 • OMX Tallinn−0,041 742,16
 • OMX Vilnius−0,32996,34
 • S&P 500−0,165 555,74
 • DOW 30−0,1440 358,09
 • Nasdaq −0,0617 997,35
 • FTSE 100−0,388 167,37
 • Nikkei 225−1,1139 154,85
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,3
 • 30.05.16, 06:45

Virtsus viliseb vaid tuul

Kui Virtsu alevikus elab ametlike andmete järgi kokku 500 inimest, siis päisel päeval pole neist tänavatel hingelistki. Viliseb vaid vinge tuul ja autod, mis mööduvad, kihutavad Saaremaa praami peale.
Päisel päeval Virtsus kõndides inimesi eriti ei kohta.
 • Päisel päeval Virtsus kõndides inimesi eriti ei kohta. Foto: Andres Haabu
Virtsu alevik on Hanila vallas rahvaaru poolest suurim asula. Järgnevad Vatla küla ja vallakeskus Kõmsi küla. Aasta alguse seisuga elab Virtsu alevikus 538 inimest. Tavapärast teed pidi Tallinnast Saaremaa praami peale sõites viib maanteetee otse Virtsu sadamasse. Kiiresti praamile ja oledki Muhumaal.
Kuid paljudele jääb märkamata, et enne praami, natuke peale tuulikuid jäävad paremat kätt räämas lagunevad tootmishooned. Pealiskaudselt vaadates võib tunduda, et see ongi kogu Virtsu - räämas ja lagunevad hooned tee ääres. Kuid autoga vasakule mööda väikest teed sisse keerates hakkavad paistma eramajad ja väikesed korterelamud. Isegi koolimaja. Vana mõisakompleks. Hoopis see on Virtsu.
Virtsus lahvatas suur tüli – vald soovib rajada ettevõtluskeskust majade naabrusesse, kuid majaomanikud, mõnede sõnul suvitajad, ei taha sellest midagi kuulda. Nii ongi, et osad protesteerijad on Virtsu ettevõtluskeskuse detailplaneeringu vaidlustanud, mis valla juhtide sõnul tekitab palju peavalu tervele vallale.
Kohtume Virtsus koolimaja juures kokkulepitud ajal õpetaja, arenguseltsi juhi ja ettevõtluskeskuse idee algataja Jüri Mõnistega. Koolimaja juures on vaikne, seest kostavad laste lauluhääled. Äkki kostab selja tagant hääl „Tervist!“ ja käe sirutab välja Jüri Mõniste ise.
Mõniste teeb ettepaneku minna esmalt vaatama kohta, kuhu Virtsu ettevõtluskeskuse detailplaneering kinnitatud on. Kuna kinnistu asub kooli lähedal, otsustame sinna jalutada. Mõniste süütab sigarillo ja naeratab vabandavalt: “Kooliõpetaja ei saa ju kooli juures nii teha.“ Mõniste annab koolis tööõpetust. Tema sõnul on koolis lapsi aastatega vähemaks jäänud.
Õpetaja ja arenguseltsi juht Jüri Mõniste näitab ala, kuhu peaks kerkima ettevõtluskeskus
 • Õpetaja ja arenguseltsi juht Jüri Mõniste näitab ala, kuhu peaks kerkima ettevõtluskeskus Foto: Andres Haabu
Koolirahvas mures
Kurikuulsa krundini jõudes viipab Mõniste käega: „Siit läheb Tervo Pruuli kinnistu.“ Pruuli oli üks protesteerijatest. Detailplaneeringu kinnistu kõrval asub tema maalapp. Ta ise seal praegu ei ela.
Detailplaneeringuks kinnitatud põllulapp on umbe kasvanud tühermaa, mis keskpäeval laulab suviselt. Maa vajaks Mõniste sõnul hooldust. Torkavad silma majad põllu teises servas. Kõige lähem neist kuulub Mõniste sõnul Aare Salistele, kes on ka suurim protsessija. Kui teised vaidlejad on Virtsu põliselanikud, siis Saliste käib oma majas Mõniste sõnul peamiselt suvitamas.
Kui oleme krundi läbi uurinud, liigume tagasi kooli juurde. Mõniste lubab meil koolimajja sisse piiluda. Vastu kõnnib suure maja perenaine Malle Kiisk, käes valged kummikindad. Nähes meid ja kaamerat ta ehmub ja peidab käed selja taha. Kuid märgib siis, et pooldab igati keskuse ehitust. „Meil on vaja siia mingit muutust! Varem oli hoov vahetundide ajal lapsi täis – nüüd läheb esimesse klassi vaid üks laps,“ on Kiisk kurb. Ta tunneb puudust laste kilgetest koolimaja juures ja kardab, et kui Virtsu inimesi juurde ei tule, sureb alevik välja. Nagu paljud Eesti väikekohad.
Virtsu koolipere on mures laste arvu ja töökohtade pärast. Vasakult - kooli kokk Tiiu Märk, keskel õpetaja Jüri Mõniste ja juhataja Malle Kiisk.
 • Virtsu koolipere on mures laste arvu ja töökohtade pärast. Vasakult - kooli kokk Tiiu Märk, keskel õpetaja Jüri Mõniste ja juhataja Malle Kiisk. Foto: Andres Haabu
Kus on inimesed?
Piilume ukselt ka kooli kööki, kus kokatädi Tiiu Märk meile naeratab ja sisse kutsub. „Mina pooldan väga seda ettevõtluskeskuse loomist. Inimestel oleks töökohti juurde vaja, piirkond peaks arenema. Võib-olla koliks siia inimesi juurde ja tuleks kooli ka lapsi. Meil kõigil on tööd vaja,“ räägib Märk. Tema selja taga on potid, pannid ning ninna imbub tuttav kooli pudru lõhn.
Ka õpetaja Tiina Markus lausub koridoris õpilastega õue tormates, et pooldab keskuse rajamist igati. Koha osas ta nii kindel pole, sest äkki oleks saanud ka "lihtsama" koha valida. Kuid kindel on ta selles, et keskust on Virtsul väga vaja. Selleks, et elu areneks, lapsi tuleks juurde ja kõigil oleksid ka tulevikus töökohad olemas.
Koolist liigume edasi kohaliku kaupluse "Kajakas" suunas. Teele ei jää ühtegi inimest. Pood asub otse planeeritava keskuse kõrval. Ka kaupluse esisel põllul ja Virtsu väikestel tänavatel ulub vaid tuul. Kus on inimesed?
Kaupluse ees seisab justkui kartes klienti maha magada poe juhataja Sirje Tamme. „Ega meid siin Virtsus väga palju ju polegi,“ vastab ta naerdes küsimusele, kus kõik inimesed on. Ta lisab, et ootab uue keskuse rajamist väga. Sest see tooks alevikku inimesi juurde. Ilmselt ka kliente tema poodi. Sest hetkel haigutab "Kajaka" poe ees ja sees vaikus. Vaid rohulibled liigutavad end kevadises päikeses tuimalt.
Ettevõtluskeskust tutvustav kaart puude vahelt piilumas
 • Ettevõtluskeskust tutvustav kaart puude vahelt piilumas Foto: Andres Haabu

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele