Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Karm konkurents on arendajad paindlikuks muutnud

    Karm konkurents on muutnud arendajad vastutulelikuks ja muudatustega keegi lisatulu teenida ei ürita.Foto: Andras Kralla

    Uue korteri ostul on paljude soov, et see saaks võimalikult enda soovide järgi ehitatud. See tähendab aga sageli muutusi projektis või lisatöid. Mis see kliendile maksma läheb?

    Karm konkurents on muutnud arendajad vastutulelikuks ja muudatustega keegi lisatulu teenida ei ürita – kui otsest lisakulu pole, kinnisvara hind sellest ei tõuse, kirjutab 15. juuni Äripäev ehituse rubriigis.
    Kui inimene ostab uusarendusse korteri, tahab ta, et see vastaks tema soovidele. Kui maja on alles paberil või ehitusjärg pole väga kaugel, on projekti teatud määral võimalik muuta, näiteks sauna asemel ehitada suuremat sorti vannituba või lisada vaheseinu, et tube saaks rohkem.
    Pärnasalu Kodu arendava OÜ Toomkinnisvara maakleri Reimo Tahula sõnul on projektist lähtuvalt võimalikud erinevad lahendused. “Sõltub muidugi, kui palju soovib klient planeeringut muuta, kuid üldjuhul on see võimalik,” märkis ta. “Üsna paljud huvilised soovivad, et korter tehtaks nende käe järgi. Meile tundub, et see on pigem kasvav trend,” selgitas Tahula.
    Soovid on seejuures erinevad. “Mõned soovivad, et planeeringut muudetaks vastavalt võimalustele, teised jälle, et paigaldadaks näiteks heliisolatsiooni tarbeks mõni lisatihend,” selgitas Tahula.
    ASi SRV Ehitus arendusjuhi Ülar Hallikivi sõnul puutub ta lahenduste muutmisega tihti kokku. “Kõik sõltub sellest, mis faasis kliendil muudatuste plaan tekib ning mis iseloomuga need on. Juhul kui projekt on alles paberil või korter ei ole veel lõpuni valmis ehitatud, peab klient üldjuhul tasuma vaid materjalide hinna vahe,” selgitas Hallikivi.
    Ta lisas, et juhul kui soovitakse muuta hoone kandevkonstruktsioone, tuleb muuta ehitusprojekti ning uuendada ehitusluba. “Ehitusloa uuendamine on vajalik ka siis, kui soovitakse kortereid kokku ehitada ja seeläbi muutub korterite arv majas,” ütles Hallikivi. “Meie oleme uutes arendustes juba ette näinud, et teatud projektimuudatusi tuleb alati ette ja näiteks ehitusloa muudatustest põhjustatud kulud katame ise. Üritame võimalikult palju oma klientidele vastu tulla.” 
    Hind sõltub ümberehituste mahust ja keerukusest
    “Kui jutt käib mõne lisatihendi paigaldamisest parema heliisolatsiooni nimel, pole see tavaliselt märkimisväärne kulu. Kui aga muudetakse maksimaalse lubatu piirides planeeringut, on kulu tavaliselt suurem,” selgitas Tahula.
    Pärnasalu arenduse puhul püütakse mõistlikud kulud müügihinna sisse paigutada. “Kui aga ümbertegemist võrreldes originaallahendusega on palju, on tegemist müügihinnale lisanduva kuluga,” selgitas Tahula.
    Lahenduste muutuste analüüs kliendile enamasti lisakulu ei too. “Tavaliselt on meil teada piirid, mille ulatuses saame muudatusi teha, ja seetõttu saame kohe sellest ka huvilist teavitada. Ümberprojekteerimise ja dokumenteerimisega enamasti lisakulusid kliendile ei kaasne, samas seda ei saa ka kunagi välistada, sest kõik sõltub soovi keerukusest realiseerimisel. Kõige tavalisemal juhul püüame need tegevused paigutada küsitava müügihinna sisse,” rääkis Tahula.
    Kinnisvara arendusega tegeleva OÜ Rendvelt esindaja Andero Mardo sõnul tehakse kõigepealt muudatuste kalkulatsioon. “Kui meie pakutud parkett maksab 25 eurot ruutmeeter, kuid klient soovib 35eurose ruutmeetrihinnaga parketti, maksab ta selle eest 10 eurot ruutmeetri eest lisaks,” täi ta näite. Ka ei ole mõne pistiku ümber tõstmine oluline lisakulu. “See ei ole see koht, kust me raha teenime,” kinnitas Mardo, et nendelt töödelt, mis ehitusel lisakulusid ei nõua, lisaraha ei küsita.
    Küll peab aga muudatussoov olema täpselt fikseeritud ja vormistatud. “Ehitaja peab projekti vaadates kohe aru saama, mida ja kuidas teha, et pärast poleks valesti mõistmist,” lisas ta.
    Kui lisatööd on suuremamahulised, lisandub menetlustasuna 6% arve summast. “See on projektijuhi tasu, kes peab tagama, et kõik muutused saaks nii tehtud, nagu vaja,” selgitas ta. Samas proovitakse nii palju kui võimalik kliendile vastu tulla ja kui klient kalkulatsiooniga nõus ei ole, siis midagi juurde maksma ei pea. Keskmiselt tellitakse muudatustöid 500 euro mahus. 

    Muudatuse tellijale koostatakse hinnapakkumine

    OÜ Ceteles projektijuht Kristjan KarmOstes korteri meie ehitatavasse majja, on kliendil õigus teha muudatusi siseviimistluse ja sanitaarseadmete kohta kuni projektis kindlaks määratud kuupäevani. Arendaja pakub omalt poolt kolme siseviimistluse paketti, mis sisaldavad vannitoa seina- ja põrandaplaate, esiku klinkerplaate, siseuste ja parketi ning seinte värvi valikut, mis on hinna sees ja mille vahel on võimalik valida ilma lisatasuta.

    Kui klient soovib pakutud tavapakettidest erinevat, siis on muudatused võimalikud lisatasu eest ja vastavalt ehitaja koostatud hinnapakkumisele. Uued hinnad kujunevad kliendile nii, et ehitaja baasmaterjalide maksumus arvestatakse maha ning lisatakse kliendi valitud materjalide hinnad. Kuna tegemist on eritöödega (tavalahendusest erinevaga), siis kaasneb seoses lahenduste väljatöötamisega ehitajale lisatöö ning lähtuvalt projekti keerukusest on lisatöö tunnid esitatud hinnapakkumises.Ehitaja jaoks veidi keerulisemad on juhud, kui soovitakse muuta seinte asukohta, lisada saun, jahutusseadmed vms, mis ei ole projektijärgsed lahendused, kuid vajavad täiendavat projekteerimist. Lähtuvalt projekti keerukusest ning lisatöödest koostatakse tellijale hinnapakkumine. Lisatööd tehakse pärast ehitaja hinnapakkumise kinnitamist kliendi allkirjaga.Üldiselt proovime olla paindlikud kliendi soovide suhtes. Oleme ise ka ettenägelikud ning pakume klientidele näiteks pistikute asukohaks erinevaid võimalusi, mida varasemad kliendid on soovinud. Praegu on umbes pooled kliendid kasutanud võimalust valida ise või muuta korteris siseviimistlust ja võimalusel siseseinu nihutada, ära võtta või lisada. Siseseinte nihutamine, äravõtmine või lisamine on võimalik, kui sel tehniliselt takistusi pole. 

    Lihtsam on ehitada vastavalt projektile
    OÜ Hausers KVK kinnisvara müügijuhi Mati Meieri sõnul leidub pea igas nende uusarenduses erilahendusi. “Näiteks töös olevas Piritakodu elurajoonis Vahulille teel pakutakse saunaehitust lisatasu eest. Need, kes ei ole saunafännid, uurivad, kas on võimalik sauna asemel pesuruum ümber planeerida. Nii mõnigi eelistab luksusulikku pesuruumi eraldi duši ja vanniga enam kui pesuruumi saunaga,” tõi Meier välja.
    Meier tunnistas, et loomulikult on muudatussoovide teostatavuse hindamine, nende lubamine, eelarvestamine, haldamine, teostus ja kontroll müüjale ning ehitajale ebamugav ja suur lisatöö. “Alati on lihtsam ehitada vastavalt projektile,” märkis Meier. Ta lisas, et samas on uus korter kliendi koduks pikkadeks aastateks ning seetõttu on ettevõte tänaseni olnud paindlik oma klientide soovide suhtes ja püüdnud neile võimalusel vastu tulla. “Oma uue koduga rahulolev ja õnnelik klient pakub ka meile rõõmu,” märkis ta.
    Meier märkis, et alati on lihtsam ehitada vastavalt projektile. “Isegi kui ehitusmaht otseselt ei suurene, kaasneb sellega projekteerimise maksumus, sest ka projektdokumentatsioonis peab muudatus kajastuma, et õige info jõuaks ehitajani," selgitas ta. Selle töö juures on kõige raskem klientidele selgitada, mis pealtnäha lihtsa muudatuse taga tegelikult vaja ära teha on, selgitas Meier. Mida varasemas ehitusstaadiumis saab muudatused lukku, seda lihtsam on neid teostada ja seda soodsam ka kliendile.
    Seega on muudatuste puhul vägagi oluline just ehitusetapp. “Muudatused, mis puudutavad seinu, sanitaartehnika või muude kommunikatsioonide asukohti, tuleb sisse viia varajases ehitusstaadiumis. Kui majal on juba katus peal, on tihti nendeks muudatusteks hilja," selgitas Meier. Sisuliselt tuleb kliendil soetada korter ehituse alustamise etapis n-ö plaani pealt, et neid tellida saaks, lisas ta. 
    Teinekord küsitakse muudatusi ka väljaspool korterit – terrassi laiendus, varikatuse ehitus vms. “Kõik, mis läheb väljapoole korterit, ei ole paraku lubatud, sest see muudab juba hoone arhitektuuri ja mõnel juhul vajab täiendavat ehitusluba või selle muudatust,” märkis Meier.
    OÜ Hausers KVK kinnisvara projektijuhi Mailis Terno sõnul keskmine klient muudatusi ei telli, sest korterid on ka standardlahenduses hästi läbimõeldud planeeringu, elektri- ja valgustuslahendustega ning siseviimistluspakettides on valik kvaliteetseid siseviimistlusmaterjale, mida on võimalik omavahel kombineerida. “Kui kliendil on siiski oma selge ja erinev nägemus asjast, siis olenevalt selle sisust kujuneb ka selle maksumus,” rääkis Terno.
    Muudatuste puhul pole seni veel menetlusetasu kasutatud. “Klient avaldab oma soovid, ehitaja hindab nende teostatavust  ja projektijuht teeb maksumuspäringud muudatuste teostajatele, mille järel koostatakse lisatööde pluss-miinuskalkulatsioon ja pakkumus kliendile. Kinnituse korral lähevad muudatused töösse,” selgitas Terno, kuidas selgub tööde hind.
    Igal kliendil on lubatud koostada üks tasuta muudatustööde pakkumine. Korduvmuudatuspakkumised on tasulised, et vältida olukordi, kus klient tuleb uue muudatussooviga iga nädal. "Sellist aega ja ressurssi meil kahjuks ei ole, et pidevalt kõikide olemasolevate ja ka uute klientidega tegeleda. Selline kord paneb ka kliendi põhjalikumalt oma soovide üle järele mõtlema,” märkis Terno.
    Muudatustööde maksumusi on seinast seina, olenevalt muudatuste sisust ja nende kooskõlastamise ajast. “Mõni klient on soovinud näiteks vaid mõnda lisapistikupesa või valgusti asukoha muudatust maksumusega sada eurot, teine aga luksuslikke siseviimistlusmaterjale ja nutilahendusi kogumaksumusega rohkem kui 10 000 eurot," märkis Terno. On ka juhtumeid, kus korteri hind on hoopis vähenenud, kuna kliendi soovid on teinud selle ehitusmaksumuse odavamaks. Näiteks kui on loobutud projektipõhistest santehnikatoodetest, mis olid loobumise hetkel veel tellimata, selgitas Terno. 
    Muudatuste hind kasvab ehitustähtaja lähenedes
    Kaamos Kinnisvara maakleri Louis Lillemaa sõnul arendavad ja ehitavad nad kinnisvara ise, sest nii saab kontrollida kogu protsessi algusest lõpuni ning tagada seeläbi soovitud tulemused. "Arvestame alati koduostja erisoovidega ning oleme selles võimalikult paindlikud," märkis Lillemaa.
    Igas uusarenduse projektis on välja töötatud kolm siseviimistluspaketti, mille hulgast ostja saab valida endale meelepärase. Võimalik on valida kaubandusest ka täiesti oma soovidest lähtuv siseviimistlus.
    Siseviimistluse valikuks ning ka korteri planeeringulisteks muudatusteks on Lillemaa sõnul antud üldjuhul tähtaeg, mis  langeb ajaliselt kokku maja sarikapeoga, mil hoonele saab katus peale ning vaja alustada kanalisatsiooni- ja nõrkvoolutöödega ning samuti tellida ära siseviimistlusmaterjalid. "Kuni selle ajani saame pakkuda klientidele, kes valivad oma personaalsed siseviimistluse materjalid, tagasiarvestust meie  pakutud materjalide arvestuslikest hindadest," märkis Lillemaa.
    Kõiki planeeringulisi ja siseviimistluslikke erisoove arvestatakse ka pärast seda tähtaega kuni ehituse lõpuni, eeldusel, et need on ehitustehniliselt võimalikud, kooskõlas hoone arhitektuuriga ega sea ohtu projekti valmimise ning kasutusloa vormistamise tähtaegu. "Küll aga kipub iga muudatuse hind ehituslikul ajateljel üldjuhul tõusma. On koduostjaid, kes tellivad muudatuste korral ise sisearhitektilt projekti. Enamik muudatussoove fikseeritakse siiski koostöös meie ehituse projektijuhtidega, kes fikseerivad kliendi muudatussoovid, edastavad  tutvumiseks kalkulatsiooni ning selle aktsepteerimisel kliendi poolt lähevad muudatused töösse," rääkis Lillemaa.
    Väiksemate korterite ruumiplaneeringut enamasti ei muudeta, neljatoaliste ning suuremate korterite puhul tuleb seda Lillemaa sõnul sagedamini ette. "Levinumad muudatused puudutavad  siseviimistlusmaterjale, pistikute asukohta ning vannitube."
    Muudatuste hind sõltub töötundidest objektil ning materjalide kallinemisest või odavnemisest. "Kui klient loobub näiteks mõnest vaheseinast, mida ei ole veel rajatud, või valib odavamad materjalid kui pakettides, siis odavneb vastavalt sellele tema korteri lõpphind," märkis Lillemaa.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Bigbanki laenuportfell tegi rekordi
Bigbank avaldas 2024 aasta esimese kvartali tulemused, mille kohaselt brutolaenuportfell tõusis rekordilise 1,74 miljardi euroni, kasvades kvartaliga 86 miljoni euro võrra ehk 5% ja aastaga 325 miljoni euro võrra ehk 23%.
Bigbank avaldas 2024 aasta esimese kvartali tulemused, mille kohaselt brutolaenuportfell tõusis rekordilise 1,74 miljardi euroni, kasvades kvartaliga 86 miljoni euro võrra ehk 5% ja aastaga 325 miljoni euro võrra ehk 23%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.