Kaisa Gabral • 16. juuni 2016 kell 9:45

Nordea vahetab jälle juhti

Nordea Eestist lahkuv juht Petri Nikkilä intervjuus Äripäeva ajakirjanikule selgitamas küsimusi ametiühingute usaldusisiku diskrimineerimise ümber  Foto: Andres Haabu

Nordea Eesti senine juht Petri Nikkilä suundub tööle Rootsi emapanka, kus ta asub arendama eraklientide pangandust. Tema asemikuks saab hiljuti Nordeaga liitunud Gerd Müller.

Nordea Eesti senine juht, alla kahe aasta ametis olnud Petri Nikkilä asub  tänavu 1. juulil tööle Nordea Grupis eraisikute panganduse strateegia- ja arendusjuhina.

Nikkilä asus Nordea panga Eesti filiaali etteotsa 2014. aasta 1. septembril. Varem juhtis ta Nordea Grupi müügi, klienditoe ja turundusvaldkonda ning HSBC panga globaalse kliendistrateegia, -segmenteerimise ja -pakkumise valdkonda.

Uus juht Gerd Müller liitus Nordeaga 2015. aastal Balti äriarenduse juhina ja Balti juhtkonna liikmena, millele eelnes karjäär finantstehnoloogia teenuste valdkonnas piirkondliku juhina ettevõtetes TAG Systems (EVRY), First Data ja EuroProcessing International, kirjutab Nordea oma koduleheküljel.

Gerd Müller kuulus kuni 2001. aastani Hansapanga Grupi juhatusse, vastutades jaepanganduse, korporatiivpanganduse ja finantsturgude üksuste eest.

Müller märgib oma kommentaaris, et tema eesmärk on tugevdada Nordea positsiooni Eestis ja Baltikumis.

„Tänan Petri Nikkilät tema  suurepärase panuse eest nii Nordea Eesti arengusse kui ka väga olulise panuse eest Nordea Balti organisatsiooni,” ütleb Inga Skisaker Nordea Baltikumi juht panga Eesti filiaali kodulehel seisvas teates. „Mul on heameel tervitada Gerd Mülleri asumist Nordea Eesti juhi ametikohale, hinnates tema suurt kogemust finantsteenuste- ja IT-ettevõtete juhtimise alal Balti riikides ja väljaspool.“

TAUSTA

Tänavu kevadel kirjutas Äripäev loo, kus mitmed teineteisest sõltumatud allikad kinnitasid, et Nordea Baltimaade äri on müügis.

Nordea Eesti sattus tugevalt meediapilti ka 2015. aastal, kui panga ametiühingute usaldusisik Hannes Veskimäe võttis sõna meeste ja naiste palgalõhe vähendamise teemal finantssektoris tervikuna. Temast sai Nordea panga ametiühingute eestvedaja ja usaldusisik. Veskimäe ja mitu Äripäevaga rääkinud anonüümsust palunud Nordea panga töötajat väitsid toona, et pärast seda hakkas pank Veskimäed diskrimineerima ametiühingulise tegevuse tõttu, ka töötulemustele hakati etteheiteid tegema.

Veskimäe ei saanud enda sõnul pangas vabalt ametiühingutegevust arendada, samuti oli ta oma otsese ülemuse Peter S. Treialti teatel „ülevalt poolt“ kõrgendatud tähelepanu all. Veskimäe kaebas diskrimineerimise töövaidluskomisjoni ning komisjon tuvastaski diskrimineerimise ja palus pangal see lõpetada. Selle asemel otsustas pank Veskimäe järgmisel päeval vallandada, mille Veskimäe samuti töövaidluskomisjoni edasi kaebas, väites, et see on ebaseaduslik ja diskrimineeriv.

Tänavu 12. jaanuaril langetas komisjon otsuse, kus teatati, et Veskimäe ennistatakse tagasi tööle ja vallandamine on õigustühine. Samuti paluti pangal Veskimäe diskrimineerimine lõpetada.

Pank vaidlustas mõlemad komisjoni otsused, mis viitas toona vaid ühele – asi liigub kohtusse.

Nordea pank ei soovinud Veskimäed tööle tagasi ja nii pidasid pank ja Veskimäe pikalt läbirääkimisi, mille tulemusena kogu lugu summutati rahaga – Veskimäe otsustas minna kokkuleppele ja asi ei liikunud edasi kohtusse. „Sain oma elu tagasi,“ põhjendas Veskimäe toona otsust võtta vastu pangaga kokkulepe.

Hetkel kuum